Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische step in België

  • Henri Verbeek
  • 01 Aug, 22
  • 12 May, 23
Elektrische step in België

De elektrische step heeft de laatste jaren zijn opmars gemaakt in België en is razend populair geworden. Maar hoe zit het precies met de regels en wetgeving rondom e-steps in België? En kun je als toerist gebruik maken van een e-step in België?

Dit zijn allemaal vragen die wij regelmatig gesteld krijgen. Daarom gaan we je op deze pagina alles vertellen over de wet- en regelgeving, en mogelijkheden voor toeristen in 2023 omtrent elektrische steps in België.

Elektrische step regels in België: hoe zit het precies?

In België gelden er speciale regels en wetgeving voor elektrische steps. Hierbij wordt er onderscheidt gemaakt tussen e-steps met- of zonder zadel. Zo zijn beiden types ingedeeld in verschillende voertuigklassen.

Dit betekent dat er andere regels gelden voor een elektrische step met zadel dan voor een elektrische step zonder zadel. Hieronder leggen we voor beiden soorten precies uit wat de regels zijn voor een elektrische step in België.

Regels voor elektrische step zonder zadel

Elektrische steps zonder zadel worden aangemerkt als 'gemotoriseerd voortbewegingstoestel'. Sinds 1 juli 2022 worden de bestuurder van een elektrische step in België gezien als een fietser, ongeacht de snelheid.

Er gelden dan ook specifieke regels voor de elektrische steps zonder zadel. Hieronder zie je welke regels voor een elektrische step in België gelden als de step niet beschikt over een zadel:

  • De bestuurder van de e-step moet minimaal 16 jaar oud zijn;
  • Een rijbewijs is niet verplicht;
  • Er geldt een maximaal toegestane snelheid van 25 km/u;
  • Rijden onder invloed is verboden, de bestuurder mag niet rijden met meer dan 0,5 promille in het bloed;
  • Het dragen van een helm is niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden;
  • Er mogen geen personen vervoerd worden op de elektrische step;
  • Een verzekering voor de e-step is niet verplicht. Echter wordt een familiale verzekering wel aangeraden om schade aan derden te kunnen vergoeden;
  • Tijdens het rijden mag je geen gebruik maken van een smartphone;
  • Het is verboden om op het trottoir te rijden, mits anders staat aangegeven. Op een trottoir waar het wel is toegestaan dien je stapvoets te rijden;
  • Als het donker is, of het zicht wordt beperkt tot 200 meter, is het inschakelen van de verlichting verplicht.

Regels voor elektrische step met zadel

De regels voor een elektrische step in België met zadel zijn anders dan die voor een elektrische step zonder zadel. Een elektrische step met zadel wordt namelijk gezien als bromfietser. Hierbij wordt er weer onderscheidt gemaakt op basis van de maximale snelheid.

Een elektrische step met zadel en een maximale snelheid tot 25 km/u wordt ingedeeld in 'bromfiets klasse A'. De elektrische step met zadel en een maximale snelheid tot 45 km/u wordt ingedeeld in 'bromfiets klasse B'. Voor beide klassen gelden andere regels. Hieronder hebben we ze overzichtelijk voor je onder elkaar gezet:

Regels voor elektrische step met zadel tot 25 km/u:

  • Er geldt een minimumleeftijd van 16 jaar;
  • De elektrische step dient ingeschreven te worden met een kenteken voor bromfiets klasse A;
  • Het verzekeren van de e-step is verplicht;
  • De bestuurder is niet verplicht om in het bezit te zijn van een rijbewijs;
  • Een certificaat van overeenstemming (CVO) is verplicht;
  • Het dragen van een helm is verplicht;
  • Verlichting moet zowel overdag als 's nachts ingeschakeld zijn;
  • Er mag een passagier vervoerd worden, mits de bestuurder 18 jaar of ouder is;
  • Als bestuurder dien je jezelf te houden aan de verkeersregels die gelden voor bromfiets klasse A.

Regels voor elektrische step met zadel tot 45 km/u:

  • Er geldt een minimumleeftijd van 16 jaar;
  • De elektrische step dient ingeschreven te worden met een kenteken voor bromfiets klasse B;
  • Het verzekeren van de e-step is verplicht;
  • De bestuurder is verplicht om in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs (minimaal een AM-rijbewijs indien geboren na 15-2-1961);
  • Een certificaat van overeenstemming (CVO) is verplicht;
  • Het dragen van een helm is verplicht;
  • Verlichting moet zowel overdag als 's nachts ingeschakeld zijn;
  • Er mag een passagier vervoerd worden, mits de bestuurder 18 jaar of ouder is;
  • Als bestuurder dien je jezelf te houden aan de verkeersregels die gelden voor bromfiets klasse B.

Geld er een minimumleeftijd voor de elektrische step?

Om met een elektrische step in België deel te mogen nemen aan het verkeer geldt sinds 1 juli 2022 een minimale leeftijd van 16 jaar. Dit is zowel de minimale leeftijd voor elektrische steps met- als zonder zadel.

Voor kinderen en tieners onder de 16 jaar gelden wel uitzonderingen. Zij mogen in (woon)erven, speelstraten en voetgangerszones wel op een elektrische step rijden. In een voetgangerszone moet de snelheid wel aangepast worden.

Is het verplicht om in het bezit te zijn van een rijbewijs?

Voor elektrische steps tot 25 km/u (met- of zonder zadel) hoef je niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Rijd je op een elektrische step met zadel met een maximale snelheid tot 45 km/u? Dan dien je in het bezit te zijn van minimaal een AM-rijbewijs indien je bent geboren na 15-2-1961.

Moet je een elektrische step verzekering afsluiten?

Het afsluiten van een verzekering is voor elektrische steps zonder zadel niet verplicht. Wel wordt het aangeraden om een familiale verzekering af te sluiten om schade aan derden te kunnen dekken.

Voor elektrische steps met zadel dien je wel verplicht een elektrische step verzekering af te sluiten. Je wordt in het verkeer namelijk gezien als bromfietser.

Waar in het verkeer moet je rijden?

Waar je met een elektrische step in België mag rijden hangt af van de snelheid. Hiervoor gelden de volgende regels:

  • Tot 6 km/u: met een snelheid tot 6 km/u mag je op het trottoir en in voetgangerszones rijden, hiervoor gelden dan dezelfde regels als voor voetgangers.
  • Sneller dan 6 km/u: met snelheden sneller dan 6 km/u per uur gelden dezelfde regels als voor fietsers. Je bent in dat geval verplicht om gebruik te maken van het fietspad. Is er geen fietspad aanwezig? Dan mag je gebruik maken van de rechter weghelft.
  • E-steps met zadel: voor elektrische steps met zadel (tot 25 km/u of 45 km/u) gelden dezelfde regels als voor bromfietsers.

Is het dragen van een helm verplicht?

Het dragen van een helm is voor elektrische steps zonder zadel niet verplicht. Echter wordt het dragen van een helm wel sterk aangeraden aangezien het schade en letsel kan voorkomen.

Voor bestuurders van een elektrische step met zadel, ongeacht de maximale snelheid, is het wel verplicht om een helm te dragen. Is de bestuurder 18 jaar of ouder en vervoert hij/zij een persoon? Dan is ook de passagier verplicht om een helm te dragen.

Wat is de maximaal toegestane snelheid op een elektrische step?

De maximaal toegestane snelheid voor elektrische steps zonder zadel is 25 km/u op de openbare weg. Voor elektrische steps met zadel geldt een maximaal toegestane snelheid van 45 km/u op de openbare weg.

Mag ik met een elektrische step op de openbare weg rijden?

Met een elektrische step op de openbare weg in België rijden is toegestaan, mits je 16 jaar of ouder bent. Als je op een elektrische step met zadel en een maximale snelheid van 45 km/u rijdt, ben je ook verplicht om in het bezit te zijn van minimaal een AM-rijbewijs om op de openbare weg te mogen rijden.

Kan ik als toerist een elektrische step huren in België?

Een elektrische step huren in België kan op twee verschillende manieren. Zo kun je gebruik maken van een deelstep of een elektrische step huren bij een verhuurbedrijf. Als je een grote stad bezoekt, is het vaak mogelijk om een deelstep te huren. Bovendien is dit meestal de goedkoopste optie.

Huur een deelstep in België

In België kun je in diverse grote steden een elektrische deelstep huren. Dit zijn elektrische steps van bedrijven die zij beschikbaar stellen aan het publiek om te huren. Om gebruik te kunnen maken dien je een app te downloaden waarna je een deelstep kunt ontgrendelen en gebruiken. Dit werk als volgt:

  1. Download de app: download de app van een actieve aanbieder in de regio. Bekijk in onderstaand overzicht welke aanbieders actief zijn in België.
  2. Maak een account aan: open de app en maak een account aan door de benodigde gegevens in te vullen. Selecteer vervolgens een betaalmethode.
  3. Ga op zoek naar een deelstep in de buurt: bekijk in de app op de kaart waar de dichtstbijzijnde deelstep geparkeerd staat en navigeer jezelf hierheen.
  4. E-step ontgrendelen: ontgrendel de e-step door de QR-code te scannen. Zodra de step ontgrendelt is start de rit.
  5. Geniet van de rit: stippel een route uit om de stad te bezichtigen of rijd direct naar jouw bestemming.
  6. Parkeer de e-step: wanneer je aan bent gekomen op bestemming parkeer je de deelstep op een daarvoor aangewezen retour locatie en zorg dat de step niet in de weg staat.
  7. Rit afsluiten: sluit de rit af met de app en krijg vervolgens een overzicht van de kosten en de route die je hebt afgelegd.

Welke deelstepaanbieders zijn actief in België?

In België zijn er diverse deelstepaanbieders actief. In de grote steden zien we de deelsteps van verschillende aanbieders terugkomen, waaronder die van:

Elke gemeente en/of stad heeft zo zijn eigen afspraken gemaakt met bepaalde deelstepaanbieders. Hieronder volgt een overzicht waarin je ziet welke aanbieders waar actief zijn.

Stad: Provincie: Deelstepaanbieder(s):
Aalst Oost-Vlaanderen Dott
Antwerpen Antwerpen Lime, Bird, Poppy
Blankenberge West-Vlaanderen Hoppy
Brussel Brussels Hoofdstedelijk Gewest Lime, Bird, Poppy, Dott, Voi, Bolt, Tier

Gent

Oost-Vlaanderen  Hoppy
Hasselt Limburg Dott
Kortrijk West-Vlaanderen Bird
Luik Luik Dott
Mechelen Antwerpen Hoppy
Oostende West-Vlaanderen Bird

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het huren van een deelstep in België verschillen per aanbieder. Hierbij zijn de kosten (bijna) altijd opgebouwd uit vaste kosten voor het ontgrendelen van een deelstep en de kosten per minuut. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de kosten per aanbieder in België.

Deelstepaanbieder: Vaste kosten (ontgrendelen): Kosten per minuut: Kosten voor een rit van 20 minuten:
Lime €1,- €0,20 €5,-
Bird €1,- €0,25 €6,-
Dott €0,50 €0,20 €4,50 
Bolt €0,- €0,15 €3,-
Voi €1,- €0,20 €5,-
Tier €1,- €0,25 €6,-
Hoppy €1,- €0,25 €6,-
Poppy €1,- €0,25 €6,-

Let op: de kosten voor zowel het ontgrendelen van een deelstep als de kosten per minuut kunnen per stad verschillen. Bovenstaand overzicht geeft de gemiddelde kosten weer voor het huren van een elektrische deelstep in België. Bovendien is het bij sommige deelstepaanbieders mogelijk om uur-, dag- of maandabonnementen af te sluiten. Lees hier meer over op de pagina's van de verschillende deelstepaanbieders.

Elektrische step kopen in België?

Wil je graag een elektrische step kopen? In dat geval ben je bij ons aan het juiste adres. In onze webshop vind je namelijk een ruim aanbod van elektrische steps in verschillende soorten en maten. Hierdoor heb je onwijs veel keuze en vind je gegarandeerd een elektrische step die voldoet aan jouw behoeften.

Vind je het zelf lastig om te bepalen welke elektrische step het beste bij je past? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor persoonlijk advies. Wij helpen je graag bij het vinden van een elektrische step die voldoet aan jouw persoonlijke wensen en eisen. Bovendien worden alle bestellingen boven de €50,- gratis verzonden, ook naar België.

Bekijk ons gehele assortiment

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden