Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Deelsteps: nieuwe hype of innovatieve ontwikkeling? | Informatiegids

 • Henri Verbeek
 • 14 Oct, 21
 • 26 Jan, 23
Deelsteps: nieuwe hype of innovatieve ontwikkeling? | Informatiegids

De deelstep heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen, voornamelijk in de Verenigde Staten. Het begon allemaal met startups in Californië, die binnen een jaar uitgroeiden tot een miljardenconcept. Tegenwoordig zijn de aanbieders van deze deelsteps wereldwijd actief en gaan er miljarden in om.

Hierdoor konden zij massaal een e-step netwerk aanleggen in Amerikaanse steden waarna ze ook overgingen tot de Europese steden. Eén van de aanbieders van de stepjes is Lime en heeft in 2 jaar tijd meer dan 100 miljoen ritten verzorgd. Is dit ook iets voor in Nederland of moeten we hier nog even mee wachten? Op deze pagina vertellen we jou er alles over!

Wat is een deelstep precies?

In principe zegt het woord deelstep al genoeg, het is namelijk een elektrische step die je kunt delen met andere mensen. De e-step is eigendom van een bedrijf dat de steps beschikbaar stelt aan het publiek. Hiervoor dien je dan een app te downloaden waarmee je de e-step kunt ontgrendelen.

Vervolgens kun je gebruik maken van de elektrische step om naar je bestemming te gaan binnen de rij zone. Ga je buiten de rij zone rijden of laat je de step daar achter? Dan betaal je een hoger tarief dan normaal. Blijf dus altijd binnen de aangegeven zone van de e-step.

De deelsteps worden in de Verenigde Staten veel gebruikt door bezorgers. Zo kunnen bezorgers op een goedkope en duurzame manier eten en andere goederen bezorgen. Daarbij hoeven zij geen grote aanschaf te doen voor een eigen elektrische step. Echter kan een eigen elektrische step voor bezorging wel degelijk handig zijn.

Hoe kan ik een deelstep huren?

Het huren van deelsteps is vrij simpel en gebeurt allemaal digitaal via een mobiele app. Ondanks dat dit voor de jongeren generaties vaak vanzelfsprekend is, leggen we je toch graag in het kort uit hoe dit precies in zijn werk gaat:

 1. Download de app van de deelstepaanbieder in jouw stad of van jouw vakantiebestemming;
 2. Maak een account aan op de app en koppel een betaalmethode of koop een rittenkaart. In sommige gevallen dien je een foto van je rijbewijs op te sturen;
 3. Eenmaal een account aangemaakt kun je in de app zien waar de deelsteps staan geparkeerd;
 4. Navigeer via de app naar de dichtstbijzijnde deelstep en ontgrendel deze door de QR-code te scannen;
 5. Start je rit en rijd naar je eindbestemming binnen de aangegeven rij zone;
 6. Voordat je de rit beëindigd is het slim om te controleren of er aangegeven zones zijn waar je de e-step dient te stallen;
 7. Zet de step terug in de aangegeven stallingszone. Mocht deze er niet zijn? Zorg er dan voor dat de step niet in de weg staat;
 8. Beëindig de rit via de app en ontvang een overzicht van de route die je hebt afgelegd en de bijbehorende kosten.

Let op: in sommige steden zorgt de opmars van de deelsteps voor veel overlast. Plaats de e-step daarom altijd na het beëindigen van de rit in de daarvoor bestemde zones. Zet je de step ergens anders neer? Dan kan het zijn dat de aanbieder extra kosten in rekening brengt.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het huren van een deelstep zijn relatief goedkoop waardoor ze in het buitenland al volop worden gebruikt. In de meeste, drukke Europese steden zijn de steps dan ook aanwezig en handig om te gebruiken voor korte ritten. Denk hierbij aan steden zoals Parijs, Berlijn, München, Lyon, Brussel en Antwerpen.

In de meeste van deze steden betaal je een starttarief van € 1,- waarna je ongeveer € 0,15 tot € 0,20 per minuut betaald. Een ritje van 15 minuten kost dan ongeveer € 3,- tot € 4,- waarin je ongeveer 5 kilometer aflegt. Erg goedkoop dus om van een locatie in een drukke stad naar een andere locatie te reizen.

Is het goedkoper om een eigen e-step aan te schaffen?

Heel vaak krijgen wij de vraag of het niet goedkoper is om een eigen e-step aan te schaffen in plaats van het het gebruik van een deelstep. Dit is heel erg makkelijk om uit te rekenen. Hiervoor dien je te kijken naar hoe vaak je een elektrische step huurt en wat de gemiddelde kosten zijn per rit.

Stel je huurt vijf keer per week een elektrische step om van het station naar je werk te komen en het ritje kost ongeveer € 2,-. Laten we in dit geval de prijs van een Ninebot E25E pakken ( € 499,-). Per week ben je ongeveer € 10,- kwijt aan het huren van een elektrische step.

Na 50 weken zal het dus pas goedkoper zijn geweest om een eigen elektrische step aan te schaffen. Bovendien is de e-step dan ook nog eens jouw eigen bezit. Echter is het huren van een deelstep nog steeds erg goedkoop, voornamelijk wanneer je er maar af en toe gebruik van maakt. 

Deelstep in Nederland

Bij onze zuiderburen zien we de elektrische steps en deelsteps al veel gebruikt worden, maar in Nederland is dit nog niet het geval. De meeste elektrische steps zijn namelijk nog niet legaal om ermee de openbare weg op te gaan. Dit komt doordat de wet- en regelgeving rondom elektrische steps nog niet ver genoeg is ontwikkeld.

Wel weten we dat ze bezig zijn met het maken van bepaalde wetten en regels rondom elektrische steps. Vanaf begin 2023 kunnen we verwachten dat de meeste e-steps gewoon gebruikt kunnen worden op de openbare weg in Nederland. Tot die tijd zullen we nog moeten wachten, ook op deelsteps.

De meeste deelstepaanbieders staan al te popelen om hun concept uit te rollen in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. We kunnen er dan ook van uitgaan dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten.

In de tussentijd is het wellicht wel een idee om eens te kijken naar de mogelijkheden van een e-step leasen. Verschillende aanbieders in Nederland bieden dit aan, maar lees je er zelf wel eerst goed over in.

Aanbieders van deelsteps

Er zijn vandaag de dag al veel aanbieders van deelsteps in honderden steden over de hele wereld. In sommige grote steden zijn zelfs meerdere aanbieders actief. Echter zijn er een aantal bedrijven die er bovenuit steken en dat zijn:

Dit zijn de grootste aanbieders van dit moment en allen actief in verschillende delen van de wereld. Als je meer wilt weten over een bepaalde aanbieder, klik dan vooral even door op de link.

Eigen elektrische step aanschaffen?

Lijkt het je toch prettiger om een eigen elektrische step aan te schaffen? Dan ben je bij Nr1elektrischestep aan het juiste adres. In onze webshop vind je tal van verschillende modellen die onderling verschillen in prijs, kwaliteit en prestaties.

Ga op zoek naar het model dat bij je past en koop 'm direct. Mocht je nog vragen hebben over een specifieke e-step? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice door te bellen, mailen of een bericht te sturen via de live chat. Wij helpen jou namelijk graag bij het vinden van de meest ideale elektrische step voor jouw persoonlijke situatie!

Bekijk ons assortiment

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden