Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf 50 Euro, Gespreid betalen mogelijk!
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische step verzekeren: is het verplicht & hoe moet het?

  • Henri Verbeek
  • 14 Jun, 21
  • 15 Sep, 21
Elektrische step verzekeren: is het verplicht & hoe moet het?

Wil je graag jouw elektrische step verzekeren? Elektrische steps zijn tegenwoordig nog nauwelijks weg te denken uit het straatbeeld. Ze winnen namelijk erg veel in populariteit en dit zien we dan ook terug in de verkoopcijfers.

Er ontstaat steeds meer interesse naar elektrische steps. Niet gek want het is een ideaal vervoersmiddel is voor de kortere afstanden. Daarnaast is het ook een perfect alternatief voor de (brom)fiets op drukke plekken. Maar kun je een verzekering voor elektrische steps afsluiten en is dit verplicht? Je leest er op deze pagina meer over.

Verzekeraars over elektrische steps

Afgelopen jaren is er verwarring ontstaan over het verzekeren van elektrische steps. Zo wisten sommige verzekeraars niet wat voor verzekering er afgesloten moest worden, mede doordat het RDW twijfelde over de goedkeuring. Vandaar dat het 'Verbond van Verzekeraars' samen met het 'Platform Aansprakelijkheid' een overzicht heeft opgesteld. Hierin staat vermeld welke voertuigen moeten voldoen aan bepaalde kenmerken en wat de verzekeringsplichten zijn voor het betreffende vervoersmiddel.

Dit overzicht is voornamelijk bedoeld voor verzekeraars om te kijken welke verzekeringsplichten er gelden voor welke voertuigen. Hierdoor kan er namelijk geen verwarring meer ontstaan en is het duidelijk welke verzekering aan een bepaald voertuig wordt gehangen.

Daarnaast is het ook handig om als consument op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom verzekeringen, aangezien je met elektrische steps niet altijd de openbare weg op mag.

Moet je een elektrische step verzekeren?

Een elektrische step verzekering is in Nederland verplicht, aangezien dit vervoersmiddel wordt gezien als een 'bijzondere bromfiets'. Het is dus noodzakelijk om je e-step te voorzien van een verzekeringsplaatje en in het bezit te zijn van een VIN (Voertuig Identificatie Nummer).

Om hiervoor in aanmerking te komen dien je jouw elektrische step te laten keuren door het RDW. Zij bepalen vervolgens of de step wordt goedgekeurd om ermee de openbare weg op te gaan.

Let op: er zijn op dit moment maar een klein aantal elektrische steps waarmee je van het RDW de openbare weg op mag.

Hoe moet je een elektrische step verzekeren?

Allereerst dien je jouw elektrische step te laten keuren door het RDW voordat je een elektrische step verzekering kunt afsluiten. Zodra de step wordt goedgekeurd krijgt deze een VIN.

Met deze VIN en de juiste documenten is het mogelijk om aan te kloppen bij een verzekeraar die de elektrische step wilt verzekeren. Aangezien een e-step wordt gezien als 'bijzondere bromfiets' kun je de elektrische step verzekeren als een brom- of snorfiets.

Bij welke verzekeraar kan ik mijn e-step verzekeren?

Het verzekeren van elektrische steps kan op dit moment nog maar bij heel weinig verzekeraars. In de toekomst zal hier naar alle waarschijnlijkheid verandering in komen, aangezien de wet- en regelgeving rondom e-steps nog beter moet worden ontwikkeld.

Vandaar dat je op moment van schrijven slechts bij twee verzekeringsmaatschappijen kunt aankloppen voor een elektrische step verzekering, namelijk:

  • Diks Verzekeringen
  • Bokhorst Verzekeringen

Kan ik mijn elektrische step verzekeren zonder kenteken?

Zoals al eerder is benoemd worden elektrische steps geplaatst onder de categorie 'bijzondere bromfiets'. Dit betekent dus dat precies dezelfde regels en verzekeringsplichten gelden als bij een brom- of snorfiets. Maar hoe weet je nou of de e-step valt onder brom- of snorfietsen? Hierbij wordt er gekeken naar de maximale snelheid, dus alle steps boven de 25 km/u worden aanschouwt als snorfiets (geel kenteken).

Is jouw elektrische step niet door de keuring van de RDW heen gekomen? Dan heb je dus ook geen kenteken. In dat geval is het niet mogelijk om jouw elektrische step te verzekeren en mag je er ook niet mee rijden op de openbare weg.

Welke e-steps kunnen worden verzekerd?

Er zijn een aantal elektrische steps die kunnen worden verzekerd en op de openbare weg mogen rijden. Deze voldoen namelijk aan de Europese wetgeving en worden gecategoriseerd als brom- of snorfiets. Bij de RDW komen deze specifieke dan ook door de keuring, waardoor je een kenteken kunt aanvragen en een verzekering kunt afsluiten. Hieronder hebben we de desbetreffende modellen voor je op een rijtje gezet inclusief de categorie waar ze onder vallen:

  • Trendiamo Metropole (snorfiets)
  • Trendiamo Endurance (snorfiets)
  • Trendiamo Country (bromfiets)
  • Trendiamo Country Far Drive (bromfiets)
  • Veeley V5 (bromfiets)

Het verzekeren van elektrische steps kan op dit moment alleen bij bovenstaande modellen. Neem nu een kijkje in onze webshop en kies het model dat het beste bij jou past.

Elektrische step kopen bij nr1elektrischestep

Wil je graag jouw elektrische step verzekeren? Dan kun je bij ons op zoek gaan naar een geschikt model die volgens het RDW de openbare weg op mag. Klik hier voor alle RDW gekeurde steps in ons assortiment.

Heb je nog behoefte aan extra hulp of persoonlijk advies? Twijfel dan niet en neem vooral contact met onze klantenservice. Wij staan voor je klaar en zijn te bereiken per mail, telefoon of via de live chat.
Bekijk alle RDW gekeurde steps
Vorig artikel Elektrische step Lidl
Volgend artikel Hulp bij het kiezen van een elektrische step

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden