Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische step verzekeren: is het verplicht & hoe moet het?

  • Henri Verbeek
  • 14 Jun, 21
  • 26 Jan, 23
Elektrische step verzekeren: is het verplicht & hoe moet het?

Wil je graag jouw elektrische step verzekeren? Elektrische steps zijn tegenwoordig nauwelijks weg te denken uit het straatbeeld. Ze winnen namelijk erg veel in populariteit en dit zien we dan ook terug in de verkoopcijfers.

Er ontstaat steeds meer interesse naar elektrische steps. Niet gek want het is een ideaal vervoersmiddel is voor de kortere afstanden. Daarnaast is het ook een perfect alternatief voor de (brom)fiets op drukke plekken. Maar kun je een verzekering voor elektrische steps afsluiten en is dit verplicht? Je leest er op deze pagina meer over.

Verzekeraars over elektrische steps

Afgelopen jaren is er veel verwarring ontstaan over het verzekeren van elektrische steps. Zo wisten sommige verzekeraars niet wat voor verzekering er afgesloten moest worden, mede doordat het RDW twijfelde over de goedkeuring. Vandaar dat het 'Verbond van Verzekeraars' samen met het 'Platform Aansprakelijkheid' een overzicht heeft opgesteld. Hierin staat vermeld welke voertuigen moeten voldoen aan bepaalde kenmerken en wat de verzekeringsplichten zijn voor het betreffende vervoersmiddel.

Dit overzicht is voornamelijk bedoeld voor verzekeraars om te kijken welke verzekeringsplichten er gelden voor welke voertuigen. Hierdoor kan er namelijk geen verwarring meer ontstaan en is het duidelijk welke verzekering aan een bepaald voertuig wordt gehangen.

Daarnaast is het ook handig om als consument op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom verzekeringen, aangezien je met elektrische steps niet altijd de openbare weg op mag.

Moet je een elektrische step verzekeren?

Een elektrische step verzekering is in Nederland verplicht, aangezien dit vervoersmiddel wordt gezien als een 'bijzondere bromfiets'. Het is dus noodzakelijk om je e-step te voorzien van een verzekeringsplaatje en in het bezit te zijn van een VIN (Voertuig Identificatie Nummer).

Om hiervoor in aanmerking te komen dien je jouw elektrische step te laten keuren door het RDW. Zij bepalen vervolgens of de step wordt goedgekeurd om ermee de openbare weg te mogen rijden. Meer weten over de regels voor de e-step? Lees ons informatieve artikel door op de link te klikken.

Let op: er zijn op dit moment maar een klein aantal elektrische steps waarmee je van het RDW de openbare weg op mag.

Hoe moet je een elektrische step verzekeren?

Allereerst dien je jouw elektrische step te laten keuren door het RDW voordat je een elektrische step verzekering kunt afsluiten. Zodra de step wordt goedgekeurd krijgt deze een Voertuig Identificatie Nummer (VIN).

Met deze VIN en de juiste documenten is het mogelijk om aan te kloppen bij een verzekeraar die de elektrische step wilt verzekeren. Aangezien een e-step wordt gezien als 'bijzondere bromfiets' kun je de elektrische step verzekeren als een brom- of snorfiets.

Bij welke verzekeraar kan ik mijn e-step verzekeren?

Het verzekeren van elektrische steps kan op dit moment nog maar bij heel weinig verzekeraars. In de toekomst zal hier naar alle waarschijnlijkheid verandering in komen, aangezien de wet- en regelgeving rondom e-steps nog beter moet worden ontwikkeld.

Op het moment kun je bij een aantal verzekeringsmaatschappijen aankloppen voor een elektrische step verzekering, namelijk:

  • Alpina
  • Bokhorst Verzekeringen
  • Unigarant
  • ANWB
  • Univé

Kan ik mijn elektrische step verzekeren zonder kenteken?

Zoals eerder is benoemd worden elektrische steps geplaatst onder de categorie 'bijzondere bromfiets'. Dit betekent dus dat dezelfde regels en verzekeringsplichten gelden als bij een brom- of snorfiets. Maar hoe weet je of de e-step valt onder de categorie brom- of snorfietsen? Hierbij wordt er gekeken naar de maximale snelheid, dus alle steps boven de 25 km/u worden aanschouwt als snorfiets (geel kenteken).

Is jouw elektrische step niet door de keuring van de RDW heen gekomen? Dan kun je ook geen kenteken aanvragen. In dat geval is het niet mogelijk om jouw elektrische step te verzekeren en mag je er ook niet mee rijden op de openbare weg.

Lees meer: alles over elektrische steps met kenteken 

Welke e-steps kunnen worden verzekerd?

Er zijn een aantal elektrische steps die gekeurd kunnen worden bij het RDW. Deze voldoen namelijk aan de Europese wetgeving en worden gecategoriseerd als brom- of snorfiets. Bij het RDW worden deze specifieke modellen goedgekeurd waardoor je een kenteken kunt aanvragen en een verzekering kunt afsluiten. Hieronder hebben we de desbetreffende modellen voor je op een rijtje gezet, inclusief de categorie waar ze onder vallen:

Elektrische step kopen bij Nr1elektrischestep

Wil je graag jouw elektrische step verzekeren? Dan kun je bij ons op zoek gaan naar een geschikt model die volgens het RDW de openbare weg op mag. Klik hier voor alle RDW gekeurde steps in ons assortiment.

Heb je nog behoefte aan extra hulp of persoonlijk advies? Twijfel dan niet en neem vooral contact met onze klantenservice. Wij staan voor je klaar en zijn te bereiken per mail, telefoon of via de live chat.
Bekijk alle RDW gekeurde steps

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden