Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

  • Henri Verbeek
  • 18 Nov, 22
  • 18 Nov, 22
Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Het is nog lastig om antwoord te geven op de vraag "Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?". Dit komt doordat de meeste elektrische steps officieel nog niet legaal zijn in Nederland. Aangezien er nog geen wet- en regelgeving is voor deze voertuigen is een rijbewijs op het moment niet verplicht, simpelweg omdat er (nog) geen regels zijn en je überhaupt niet op een elektrische step mag rijden.

Met het beeld op de toekomst weten wel al het één en ander over de toekomstige wetten en regels voor de elektrische step. Naar alle waarschijnlijkheid zal de elektrische step in 2023 legaal worden, maar wel onder voorwaarden van enkele wetten en regels. Hoe het precies zit met het rijbewijs voor een elektrische step leggen we je graag uit in dit artikel.

Is een rijbewijs verplicht voor de elektrische step?

Zoals gezegd mag je met de meeste elektrische steps (nog) niet op de openbare weg rijden in Nederland. Wel mag je met een elektrische step op privé terrein rijden en heb je hiervoor geen rijbewijs nodig.

Echter zijn er een aantal elektrische steps waarmee je in Nederland wel legaal mag rondrijden op de openbare weg. Het betreft een aantal modellen die gekeurd zijn door het RDW en onder de noemer 'bijzondere bromfiets' vallen. Voor deze modellen dien je verplicht in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Bovendien gelden voor de RDW gekeurde elektrische steps dezelfde regels als voor brom- en snorfietsen, afhankelijk van de maximale snelheid van de elektrische step. Voor de steps met een maximale snelheid van 25 km/u gelden de regels voor snorfietsen en voor steps met een topsnelheid tot 45 km/u gelden de regels voor bromfietsen. In beide gevallen dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Word een rijbewijs verplicht met de nieuwe regels voor de elektrische step?

We kunnen nog niet met zekerheid zeggen of een rijbewijs verplicht wordt voor de elektrische step. Op het moment geldt er voor de RDW gekeurde steps wel een rijbewijsplicht en dien je minimaal 16 jaar oud te zijn. Een geldig bromfietsrijbewijs is nodig om op de gekeurde steps te mogen rijden.

Voor elektrische steps die op het moment nog niet zijn toegestaan is het nog lastig om te zeggen of je hier een rijbewijs voor nodig zal hebben. Zo weten we nog niet of de elektrische steps onder dezelfde regels geplaatst worden als de snor- en bromfiets. Het kan namelijk ook zijn dat er speciale regels komen voor het gebruik van elektrische steps in het verkeer. We zullen daarom moeten afwachten wat hier uit zal komen.

Elektrische step kopen bij Nr1elektrischestep

Kan je niet wachten om lekker rond te rijden op een elektrische step? Bekijk dan direct ons gehele aanbod van RDW gekeurde elektrische steps. Hiermee mag je in Nederland legaal op de openbare weg rijden, maar dien je wel minimaal 16 jaar oud en in het bezit te zijn van een geldig Nederlands bromfietsrijbewijs.

Zodra de nieuwe wetten en regels voor elektrische steps worden ingevoerd zal je ook met andere elektrische steps op de openbare weg mogen rijden. Houd het nieuws rondom elektrische steps in de gaten en bekijk alvast welke modellen over tijdje ook de openbare weg op mogen.

Bekijk alle elektrische steps

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Elektrische step resetten: hoe werkt dat precies?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden