Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Hoe lang gaat een elektrisch step mee?

  • Henri Verbeek
  • 01 Feb, 23
  • 10 May, 23
Hoe lang gaat een elektrisch step mee?

Ben je van plan een elektrische step aan te schaffen, dan zal je er vast nieuwsgierig naar zijn hoe lang zo’n step mee gaat. In veel gevallen is de levensduur van een elektrische step afhankelijk van het model en merk.

Daarnaast geldt uiteraard; hoe meer je voor de elektrische step betaalt, hoe beter de kwaliteit. Dit vertaalt zich uiteraard ook in een betere levensduur

Maar hoe lang gaat een elektrische step mee? Wat zijn factoren die invloed hebben op de levensduur? En wat kun je doen om de levensduur te bevorderen? We vertellen je alles over in dit artikel.

Gemiddelde levensduur van een elektrische step

De gemiddelde levensduur van een elektrische step is 3 tot 5 jaar. Hierbij hebben factoren als de prijs en kwaliteit veel invloed op de daadwerkelijke levensduur. Neem bijvoorbeeld een dure elektrische step ten opzichte van een goedkope elektrische step.

De onderdelen van een dure elektrische step zijn vaak van hogere kwaliteit dan die van een goedkoper model. Onderdelen van hoge kwaliteit verslijten minder snel en hebben over het algemeen minder onderhoud nodig.

Daarnaast is de levensduur van een elektrische step afhankelijk van hoe vaak en waarvoor je de step gebruikt. Een elektrische step voor privé gebruik gaat bijvoorbeeld langer mee dan een deelstep. Dit komt doordat een deelstep over het algemeen meer wordt gebruikt en er soms nogal lomp mee wordt omgegaan.

Welke factoren zijn van invloed op de levensduur van een elektrische step?

Factoren die van invloed zijn op de levensduur van een elektrische step zijn onder andere de kwaliteit van de onderdelen, rijgedrag van de bestuurder, weersomstandigheden, blootstelling aan stof en de manier waarop je de step oplaadt.

Hieronder zullen we elke categorie in het kort bespreken zodat je weet welke factoren op welke manier invloed hebben op de levensduur van de e-step.

Kwaliteit van onderdelen

Als je kiest voor een elektrische step van een bekend merk, dan mag je ervan uitgaan dat de onderdelen van hoge kwaliteit zijn. Dit betekent dat ze over het algemeen minder onderhoud vergen en ze langer mee gaan. Kwaliteit noemen we meestal in één adem met de prijs van de e-step.

In feite klopt dit, maar sommige goedkope elektrische steps zijn ook van onwijs hoge kwaliteit. Het is daarom voornamelijk belangrijk om bij de aanschaf te kiezen voor een bekend merk met een goede reputatie, zoals Segway-Ninebot, Xiaomi of Joyor.

Rijgedrag

Het rijgedrag van de bestuurder heeft wel degelijk invloed op de levensduur van de elektrische step. Rem je altijd voor een drempel of rijd je zomaar elke stoeprand op met volle snelheid?

Hoe je omgaat met jouw e-step zal uiteindelijk bepalend zijn voor de levensduur ervan. Wil je echter toch een avontuurlijke rit afleggen? Dan kun je altijd kiezen voor een off-road elektrische step.

Weersomstandigheden

Extreme weersomstandigheden zijn niet goed voor een elektrische step. Zo zal de batterij van een elektrische step snel achteruit gaan in geval van extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Daarnaast is regen ook niet heel bevorderlijk voor een e-step.

Ondanks dat veel modellen een IP-classificatie hebben, zijn ze meestal niet volledig waterdicht. Toch kun je wel degelijk steppen in de regen, mits het geen stortbui betreft. Lees meer over veilig steppen in de regen in ons informatieve artikel hierover.

Blootstelling aan stof

Stof dat zich ophoopt in de kleinste hoekjes en gaatjes van de e-step, kan uiteindelijk leiden tot een verminderde levensduur. Wanneer stof zich gaat ophopen in delen van de elektromotor zal dit kunnen zorgen voor schade aan de motor en daarmee de step.

Manier van opladen

Zodra de accu leeg dreigt te raken is het zaak om de elektrische step aan de oplader te leggen. Echter is het belangrijk om de e-step op de juiste manier op te laden om een verminderende capaciteit te voorkomen.

Elke keer dat een accu volledig leeg raakt start weer een nieuwe 'laadcyclus'. Zorg er daarom voor dat het batterijpercentage altijd minimaal 10% (optimaal 40%) is als je de step weer gaat opladen. Laad de accu ook niet langer op dan nodig is.

Vandaag de dag zijn er diverse bedrijven die zich bezighouden met innovatieve manieren om een elektrische step op te laden. Zo is Voi bezig met tests voor draadloos opladen van e-steps. Je leest er meer over in dit artikel.

Welke onderdelen van een elektrische step raken meestal als eerste defect?

Als je een nieuwe elektrische step koopt heb je altijd garantie voor een bepaalde periode. De garantie geldt echter niet voor alle onderdelen van een elektrische step. Zo worden 'slijtbare onderdelen', zoals de accu, de banden en het achterspatbord, uitgesloten van de garantie. Aangezien dergelijke onderdelen vaak als eerst aan vervanging toe zijn, is het slim om er voorzichtig mee om te gaan.

Accu

De accu van een elektrische step heeft een bepaalde levensduur die wordt uitgedrukt in 'laadcycli'. Na een x aantal laadcycli kan het mogelijk zijn dat de batterij niet of minder goed oplaadt. Ook kan het zijn dat de batterij op een fysieke manier beschadigd raakt door slechte weersomstandigheden of lomp rijgedrag.

Banden

Elektrische steps kunnen voorzien zijn van verschillende soorten bandentypes. De meeste modellen zijn echter voorzien van luchtbanden of massieve banden. Het voordeel van massieve banden is dat ze niet lek kunnen raken. Echter staan luchtbanden bekend om hun hoge rijcomfort.

In geval van massieve banden is het raadzaam om regelmatig het profiel te controleren. Zodra het profiel op de banden afneemt, zal dit leiden tot minder grip op de weg en schade aan zowel de banden als onderdelen van de step.

Heb je een elektrische step met luchtbanden? Dan is het aan te raden om regelmatig het profiel en de bandenspanning te controleren. Wanneer de bandenspanning van een elektrische step niet in orde is, zal de de motor meer moeite hebben om vooruit te komen. Naast dat dit ten koste kan gaan van het vermogen van de motor, kan het ook leiden tot lekke banden.

Achterspatbord

Het achterspatbord van een elektrische step is fragiel. Veel bestuurders zetten hier wel eens (bewust of onbewust) hun voet op voor ondersteuning. Aangezien het achterspatbord slechts een stukje plastic is, is het af te raden om je voet hier op te zetten. De kans dat het ineens afbreekt is namelijk groot.

Tips voor het bevorderen van de levensduur van een elektrische step

Nu we hebben besproken welke factoren invloed hebben op de levensduur van een elektrische step en welke onderdelen het meest vatbaar zijn voor schade, is het tijd om je wat tips te geven om de levensduur van de e-step te bevorderen. Hier volgen 4 simpele tips die een positieve impact kunnen hebben op de levensduur van een e-step.

  1. Houd rekening met het maximale draaggewicht: voorkom overbelasting door het maximale draaggewicht van de e-step niet te overschrijden. Houd daarom tijdens de aanschaf van een elektrische step rekening met het draagvermogen.
  2. Zorg ervoor dat de batterij niet volledig leeg raakt: het volledig leeg laten lopen van de accu zal leiden tot een snel verminderende capaciteit. Zorg dat het batterijpercentage minimaal 10% wanneer je de batterij oplaadt. Laad de batterij echter niet op als deze nog bijna volledig is opgeladen.
  3. Controleer de bandenspanning regelmatig: als je luchtbanden hebt is het verstandig om de bandenspanning regelmatig te controleren. Controleer de banden ook elke rit op beschadigingen, zoals kleine scheurtjes.
  4. Vermijd extreme weersomstandigheden: is het heel erg warm, extreem koud of komt het met bakken uit de lucht? Ga dan niet de weg op met jouw elektrische step. Laat de step in dat geval ook niet buiten staan, maar zet hem tijdelijk binnen neer in bijvoorbeeld de hal of huiskamer.

Elektrische step kopen met een lange levensduur?

De elektrische step is helemaal in trek en zie je steeds meer op de weg. Het biedt namelijk ontzettend veel gemak en plezier. In onze webshop vind je alles op het gebied van elektrische steps. Je vindt er uitgebreide product reviews en een ruim aanbod van hoog kwalitatieve e-steps.

Alle bestellingen boven de € 50,- worden gratis verzonden. Plaats je een bestelling voor 16:00, dan heb je het de volgende dag gratis in huis (mits anders aangegeven). Alle reden dus om voor Nr1elektrischestep te kiezen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe elektrische step.

Bekijk alle elektrische steps

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Alles over de elektrische step remsystemen
Volgend artikel Hoe bepaal je de juiste stuurhoogte van een elektrische step?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden