Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische step in de regen: waar moet je rekening mee houden?

  • Henri Verbeek
  • 14 Oct, 21
  • 12 May, 23
Kan een elektrische step tegen regen? En waar moet je op letten? | Informatiegids

In Nederland en België hebben we het allemaal goed, maar als het op het weer aankomt is het toch wat minder. Vooral in de herfst en de winter is de kans op slecht weer sterk aanwezig. In dat geval is het goed om te weten hoe het zit met de elektrische step en regen.

Want gaan e-steps goed gepaard met de regen of kun je in geval van een regenachtige dag beter een ander vervoersmiddel gebruiken? We vertellen je er op deze pagina meer over!

Hoe veilig is het om in de regen te rijden met een e-step en waar hangt dit vanaf?

Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op de veiligheid tijdens het rijden op een e-step in de regen. Wij bespreken ze hieronder daarom in het kort met je. Zo weet je namelijk precies waar je rekening mee dient te houden en of het veilig is om met jouw eigen elektrische step in de regen te rijden.

Bovendien zijn de factoren die invloed hebben op de veiligheid in de regen ook van invloed in andere weersomstandigheden. Maar wil je hier toch meer over weten? Lees dan ons artikel over de elektrische step in verschillende weersomstandigheden.

Bandentype

Diverse modellen e-steps hebben verschillende soorten bandentypes. Zo kunnen we onderscheid maken tussen luchtbanden en massieve banden. Tijdens een zware regenbui zorgen luchtbanden voor meer grip, aangezien ze gedeeltelijk water afvoeren. Massieve banden zijn glad en voeren nauwelijks water af waardoor je als het ware over het water heen glijdt, wat heel gevaarlijk kan zijn.

Bandenprofiel

Het bandenprofiel is ook een belangrijk aspect voor de veiligheid tijdens het rijden in de regen. Als er veel profiel aanwezig is kan er meer water worden afgevoerd en behoud je veel meer grip. In de praktijk zien we vaak dat de fabrikanten van duurdere e-steps of speciale off road steps veel meer aandacht besteden aan het profiel van de banden.

Grootte van de band

Over het algemeen hebben de meeste elektrische steps een gemiddelde bandenmaat van 8,5". Met de grootte van deze banden heb je genoeg stabiliteit om over een flinke kiezel of een klein steentje te rijden, maar niet over een baksteen. Hiermee wordt duidelijk dat hoe groter de banden zijn, hoe meer stabiliteit je ervaart op de weg, dit geldt dus ook voor de stabiliteit met regen.

Verlichting

Als laatst, maar zeker niet als minst, is verlichting ook erg belangrijk tijdens het rijden op een e-step in een regenbui. Andere weggebruikers moeten jou natuurlijk wel goed kunnen zien. Misschien heb je dan wel genoeg grip en een goede wegligging, maar als je niet gezien kan worden is het alles behalve veilig op de weg. Ga daarom op zoek naar een elektrische step met licht.

Zijn elektrische steps waterdicht?

In dit stuk gaan we je een duidelijk antwoord geven op de vraag: "kan een elektrische step tegen regen?". Dit is immers waar het allemaal omdraait naast je veiligheid.

De meeste fabrikanten stellen dat hun elektrische step 'waterproof' is, maar in de praktijk betekent dit niet dat ze 100% waterdicht zijn. Zo dien je rekening te houden met de display en de oplaadpoort van de e-step accu. Tijdens een stortbui kunnen er namelijk vochtproblemen op deze plekken ontstaan.

De daadwerkelijke waterdichtheid van een elektrische step wordt daarom aangegeven middels een IP klasse (IP code). Deze IP code bestaat uit altijd uit de letters 'IP' gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer (0 t/m 6) geeft de bescherming van stroom geleidende onderdelen en binnendringing van stof aan. Dit cijfer wordt gevolgd door het tweede cijfer (0 t/m 8) en staat voor de waterdichtheid.

Uit bovenstaande letters en cijfers ontstaat dus een IP code die aangeeft hoe goed de e-step is beschermd tegen stof en water. Elke code heeft dan ook weer een andere betekenis:

IP Klasse: Betekenis van de code:
IP 23 Regenwaterdicht
IP 44 Spatwaterdicht
IP 54 Bestand tegen plensbui en stofdicht

IP 55

Spuitwaterdicht
IP 65 Bestand tegen waterstralen en stofdicht
IP 66 Waterdicht en stofbestendig
IP 67 Water- en stofdicht
IP 68 Drukwater- en stofdicht

Houd te allen tijde rekening met de benoemde IP-classificatie van de fabrikant. Op deze manier bescherm je jouw elektrische step tegen roestvorming.

 

Hoe kan ik veilig door de regen rijden met een elektrische step?

Veilig door de regen rijden met een elektrische step is geen probleem, maar toch willen we je nog een aantal tips meegeven. Ondanks dat (bijna) alle elektrische steps spatwaterdicht zijn en er geen kortsluiting kan ontstaan kan het wel zo zijn dat je uitglijdt. Daarom hieronder nog een aantal tips:

  • Pas je snelheid aan
  • Doe voorzichtig in bochten
  • Houd rekening met een langere remweg
  • Let beter op mede weggebruikers
  • Poets je e-step na een rit in de regen altijd af om vuilophoping te voorkomen

Meer weten over veilig rijden op een elektrische step? Lees dan ons informatieve artikel eens door en kom er alles over te weten!

Conclusie

Als het goed is weet je nu hoe je veilig door de regen kunt rijden met je elektrische step en waar je op moet letten. Mocht je toch nog vragen hebben over de waterdichtheid van een specifiek model? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze deskundige klantenservice

Neem daarnaast ook zeker alvast een kijkje in onze ruime assortiment van elektrische steps. Hier vind je diverse modellen van veel verschillende merken en met ieder zo hun eigen kwaliteiten. Wat voor e-step je ook zoekt, bij Nr1elektrischestep vind je gegarandeerd een geschikt model!

Bekijk ons gehele assortiment

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden