Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Alles over de elektrische step remsystemen

  • Henri Verbeek
  • 02 Feb, 23
  • 09 Feb, 23
Alles over alle elektrische step remsystemen

Het belangrijkste onderdeel omtrent de veiligheid op een elektrische step zijn de remmen. De meeste elektrische steps zijn voorzien van meerdere remsystemen. Dit omwille van de veiligheid van de bestuurder en om te voorkomen dat je niet kunt remmen in geval dat er één systeem uitvalt.

In sommige landen mag een elektrische step daarom ook niet afhankelijk zijn van een elektronisch remsysteem. De kans dat een elektronisch remsysteem faalt is namelijk groter dan die van een mechanisch remsysteem. In Nederland geldt dezelfde voorwaarde voor e-steps.

Welke elektrische step remsystemen zijn er?

Elektrische step remmen komen in verschillende soorten en maten. Zo zijn er schijfremmen, trommelremmen, regeneratieve remmen, elektronische remmen en voetremmen. Elk type remsysteem werkt op een ander manier, waarvan het ene systeem over het algemeen beter functioneert dan het ander.

Alle benoemde remsystemen kunnen we verdelen over twee hoofdcategorieën, namelijk mechanische- en elektronische remsystemen. We gaan je precies vertellen wat de verschillen zijn zodat je bij het maken van een keuze voor een elektrische step weet waar je rekening mee moet houden.

Wat zijn mechanische remmen?

Mechanische remmen zijn remsystemen die werken door middel van fysieke kracht en het aanbrengen van druk op de remmen. Hierbij worden remblokken of -schijven tegen de wielen gedrukt om de snelheid van het voertuig te verminderen of tot stilstand te brengen.

Door de overdracht van menselijke kracht via een remhendel of voetpedaal worden de remblokken of -schijven aangestuurd. Zodra de remhendel of het voetpedaal wordt ingedrukt, wordt er een mechanisme in beweging gezet dat de remblokken of -schijven tegen de wielen drukt. De druk op de remblokken veroorzaakt wrijving, wat de snelheid van het wiel vermindert of tot stilstand brengt.

Wat zijn elektronische remmen?

Elektronische remmen zijn remmen die werken met behulp van elektronica en elektrische signalen, in plaats van door fysieke kracht. Wanneer het rempedaal wordt ingedrukt, wordt een elektrisch signaal naar de remactuator gestuurd, die de elektromotor afremt.

De hoeveelheid druk op de remmen wordt geregeld door het elektronische systeem en is afhankelijk van de snelheid van het voertuig en de kracht die op het rempedaal wordt uitgeoefend. Veel elektrische steps zijn tegenwoordig uitgerust met elektronische remsystemen.

Welke e-step remsystemen vallen onder mechanische remmen?

Onder de categorie mechanische remmen vallen onder andere schijfremmen, trommelremmen en voetremmen. Al deze remsystemen werken door middel van fysieke kracht die overgedragen wordt op de remschijven. Hieronder zullen we ze één voor één bespreken zodat je weet wat de verschillen en overeenkomsten zijn.

Schijfremmen

Schijfremmen zijn een soort remsysteem waarbij twee remschijven, één aan elk wiel, tegen elkaar worden gedrukt om de snelheid te verminderen of het voertuig tot stilstand te brengen. De remschijven zijn gemonteerd op de wielassen en worden bekleed met remblokken, die tegen de schijven drukken wanneer het rempedaal wordt ingedrukt.

Remschijven bieden betere remprestaties dan trommelremmen, omdat ze sneller en efficiënter kunnen remmen, vooral bij hoge snelheden. Bovendien zijn ze minder gevoelig voor vervorming bij hoge temperaturen en zijn ze gemakkelijker te inspecteren en te onderhouden.

Trommelremmen

Trommelremmen zijn een type remsysteem waarbij een metalen trommel rond de wielassen wordt gedraaid. Binnenin de trommel bevinden zich remblokken die tegen de binnenkant van de trommel drukken wanneer het rempedaal wordt ingedrukt. Hierdoor wordt de snelheid van het wiel verminderd of tot stilstand gebracht.

Trommelremmen werken het best bij lage snelheden, aangezien ze gevoelig zijn voor vervorming en oververhitting bij hoge snelheden. Ze zijn echter compacter en goedkoper dan schijfremmen en worden nog steeds vaak gebruikt op kleinere voertuigen, zoals elektrische steps.

Voetremmen

Voetremmen zijn remmen die speciaal zijn ontwikkeld voor elektrische steps. De bestuurder kan de snelheid verminderen of het voertuig tot stilstand brengen door op een voetpedaal te trappen. Dit pedaal bevindt zich meestal onder de stuurboom of op het achterspatbord en werkt door middel van een hefboom en een remtrommel of remschijf op het wiel.

Dit type remsysteem is vaak eenvoudiger te gebruiken en goedkoper dan andere remsystemen. Ze vereisen ook minder onderhoud, maar bieden minder precisie en minder remkracht dan andere remsystemen. Voetremmen zijn in sommige landen een vereiste voor elektrische steps aangezien ze de bestuurder een extra rem optie bieden voor noodsituaties.

Welke e-step remsystemen vallen onder elektronische remmen?

Regeneratieve remmen en volledig elektronische remmen vallen onder de hoofdcategorie 'elektronische remmen'. Het principe van deze elektrische step remsystemen zijn hetzelfde als bij mechanische remmen, maar toch werken ze net even iets anders. Hieronder leggen we je uit hoe de verschillende soorten remsystemen voor de elektrische step werken.

Regeneratief remsysteem

Een regeneratief remsysteem is een type remsysteem voor elektrische steps, waarbij de energie die wordt gegenereerd tijdens het remmen, teruggevoerd wordt naar de batterij van het voertuig.

Wanneer het regeneratieve remsysteem wordt geactiveerd, vertragen de elektromotoren het voertuig en gebruiken ze de bewegingsenergie om elektriciteit terug te winnen.

Volledig elektronisch remsysteem

Een volledig elektronisch remsysteem is een remsysteem dat volledig afhankelijk is van elektronische componenten en software om de remkracht te regelen. Het bestaat uit sensoren, actuatoren, software en elektrische componenten die samenwerken om de remkracht te regelen en te beheren.

Dit gebeurt op dezelfde manier als bij een regeneratief remsysteem, namelijk door het uitgaand vermogen van de elektromotor te verlagen. Echter zal de batterij in het geval van een volledig elektronische remsysteem niet opladen tijdens het afremmen.

Koop je gloednieuwe elektrische step bij Nr1elektrischestep

Heb je interesse om een elektrische step aan te schaffen? Dan ben je bij Nr1elektrischestep.nl aan het juiste adres. Je kunt profiteren van schappelijke prijzen en een uitstekende klantenservice. 

Daarnaast worden bestellingen boven de € 50,- gratis verstuurd en bestellingen die geplaatst worden vóór 16:00 de volgende dag thuis bezorgd (mits anders is aangegeven). Twijfel daarom niet langer en bestel jouw nieuwe elektrische step vandaag nog om snel de weg op te gaan.

Bekijk alle elektrische steps

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Hoe ver kan je rijden met een elektrische step?
Volgend artikel Hoe lang gaat een elektrisch step mee?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden