Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische step banden: welke bandentypes zijn er?

  • Henri Verbeek
  • 12 Aug, 22
  • 12 May, 23
Elektrische step banden

De banden van een elektrische step bepalen voor een groot deel hoe comfortabel, veilig en soepel je erop kunt rijden. Hierbij heb je de keuze uit diverse soorten banden met verschillende eigenschappen.

Afhankelijk van waar je de e-step voor gaat gebruiken, zal een specifiek type band het beste bij je passen. Om ervoor te zorgen dat je de juiste soort elektrische step banden kiest, gaan we je op deze pagina meer vertellen over de mogelijkheden die er zijn. Lees je met ons mee?

De verschillende soorten elektrische step banden

Als we gaan kijken naar de praktijk zien we dat fabrikanten van elektrische steps meestal de keuze maken tussen pneumatische- en massieve banden. Met pneumatische banden worden luchtbanden bedoeld. Dit zijn banden met een binnenband die gevuld zijn met lucht. Massieve banden zijn daarentegen luchtledig, wat wil zeggen dat de binnenkant van de band vacuüm is.

De twee grootste verschillen tussen de pneumatische- en de massieve elektrische step band heeft te maken met rijcomfort en de kans op een lekke band. Zo zal je op een elektrische step met luchtbanden enorm veel rijcomfort ervaren, maar bestaat er wel de kans dat de band lek raakt. In het geval van een massieve band is het niet mogelijk dat een steentje of glasscherf een lekke band veroorzaakt.

Daarnaast kunnen we de luchtbanden en massieve banden ook weer onderverdelen in meerdere categorieën. Hier gaan we het uitgebreid met je over hebben zodat je weet wat er allemaal komt kijken bij het maken van een keuze voor een geschikte elektrische step. Zo zie je maar weer dat een e-step band meer bepaald dan je denkt.

Pneumatische banden

Pneumatische banden, ook wel luchtbanden genaamd, zijn bij uitstek de meest gekozen soort banden bij een elektrische step. Dit komt mede doordat je met luchtbanden meer grip ervaart en oneffenheden in de weg beter gedempt worden. Hierdoor ervaar je meer comfort tijdens het rijden.

Luchtbanden worden gemaakt van rubber, net als bij fiets- en autobanden. Ook is er een ventiel aanwezig waarmee je de bandenspanning van de elektrische step kunt controleren. Hoe zachter de band, hoe meer moeite de accu moet doen om vooruit te komen. Zorg er daarom voor dat je de bandenspanning regelmatig controleert als je een e-step met luchtbanden hebt.

Als we het hebben over luchtbanden bij een elektrische step kunnen we onderscheid maken in twee verschillende soorten, namelijk de tubeless- en innertube banden. Tubeless banden beschikken niet over een binnenband, waar innertube banden dat wel doen. Wat het exacte verschil is, leggen we je graag uit.

Voor- en nadelen van pneumatische banden

Om je een beter beeld te geven van de voor- en nadelen van luchtbanden hebben we ze hieronder voor je naast elkaar gezet.

Voordelen: Nadelen:
Dankzij het gebruik van rubber slip je minder snel weg Luchtbanden vergen enig onderhoud, zoals het regelmatig controleren van de bandenspanning
Hobbeltjes en oneffenheden worden beter gedempt Er bestaat een kans dat de band lek raakt
Tijdens het rijden zullen de luchtbanden minder energie verliezen
Ervaar een betere wegligging en veiligheid tijdens de rit

Tubeless luchtbanden

Tubeless luchtbanden voor een elektrische step zijn erg populair. Zo worden steeds meer modellen voorzien van dit type band. Een tubeless band beschikt namelijk niet over een binnenband aangezien ze een luchtdichte afsluiting om de velg heen vormen. Hierdoor is een binnenband niet meer nodig.

Bovendien zijn de banden hierdoor lekbestendiger en kunnen ze vaak meer gewicht dragen. Dit is dan ook de reden waarom steeds meer fabrikanten kiezen voor tubeless luchtbanden voor een elektrische step.

Doordat de band strak om de velg heen wordt getrokken ontstaat er een luchtdichte afsluiting. Een voordeel hiervan is dat er geen wrijving ontstaat tussen de binnen- en buitenband. Echter, een nadeel is wel dat wanneer de band lek raakt, deze verwijdert moet worden door middel van een machine. Vervolgens kan de band pas vervangen worden.

Innertube luchtbanden

Innertube elektrische step banden zijn de meest gebruikte soort luchtbanden voor elektrische steps. Dit zijn namelijk de welbekende luchtbanden met een binnenband. Hierbij maakt de buitenband contact met de weg en houdt de binnenband de lucht vast. Vandaar dat het ventiel is bevestigd op de binnenband. Mocht de innertube band van de elektrische step lek raken? Dan dien je enkel de binnenband te repareren of te vervangen. Meer weten over de elektrische step repareren? Lees er meer over in ons informatieve artikel.

Massieve banden

Massieve elektrische step banden kennen geen luchtdruk of bandenspanning aangezien ze simpelweg geen lucht nodig hebben. In plaats daarvan bestaan dit soort banden meestal uit massief polyurethaanschuim of een vulmateriaal van rubber. Er kan dan ook weer onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten massieve banden die we met je gaan bespreken.

Voor- en nadelen van massieve banden

We willen je graag wat meer vertellen over de voor- en nadelen van massieve banden zodat je een beter beeld krijgt van de kenmerken. Hieronder hebben we ze daarom overzichtelijk voor je naast elkaar gezet.

Voordelen: Nadelen:
Weinig onderhoud vereist Het is lastig om massieve banden te vervangen
Geschikt voor diverse soorten terreinen Hobbeltjes en oneffenheden in het wegdek zijn beter voelbaar
Een elektrische step met massieve banden is meestal goedkoper Minder grip, voornamelijk in natte omstandigheden
De banden kunnen niet lek gaan

Honeycomb banden

Honeycomb banden zijn de lichte en meer flexibele soort massieve elektrische step banden. Dit komt doordat ze lichter zijn aangezien er minder rubber gebruikt wordt bij de productie ervan. Hierdoor ervaar je een betere demping van hobbels en oneffenheden in het wegdek. Je kunt de honeycomb banden herkennen aan de geribbelde constructie aan de buitenkant van de band.

Gevulde banden

Gevulde banden, de naam zegt het al, zijn massieve banden die opgevuld worden met rubber, polyurethaanschuim of een flexibele, maar sterke polymeervulling. Ondanks dat dergelijke materialen onwijs duurzaam zijn, kunnen ze na verloop van tijd toch gaan beschadigen en verslijten.

Een groot voordeel is dat je massieve banden eenvoudig kunt vervangen. Dit komt mede doordat ze eenvoudig te verwijderen zijn van de velg. Bovendien zijn gevulde banden relatief zwaar en stijf waardoor ze wel degelijk tegen een stootje kunnen.

Conclusie: elektrische step banden

Elektrische step banden komen in verschillende vormen en maten. Zo kunnen we de banden onderscheiden in de categorieën luchtbanden en massieve banden. Afhankelijk van waar je de e-step voor gaat gebruiken zal de keuze voor een specifiek soort elektrische step band essentieel zijn.

Ga je de elektrische step gebruiken voor woon- werkverkeer? Kies dan voor een e-step met luchtbanden. Wil je graag wat meer op avontuur gaan en op verschillende soorten wegdekken rijden? Dan kunnen massieve banden wellicht een betere keuze zijn. Bekijk het gehele aanbod van elektrische steps in onze webshop en vind het model (met de juiste banden) dat bij je past.

Alle e-steps bekijken

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden