Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Bandenspanning van een elektrische step

  • Henri Verbeek
  • 03 Mar, 23
  • 06 Mar, 23
Bandenspanning van een elektrische step

Het is belangrijk om de bandenspanning van jouw elektrische step regelmatig te controleren. Hiermee voorkom je niet alleen dat jouw banden slijten, maar zorg je er ook voor dat je het maximale aantal kilometers kunt rijden met de elektrische step.

Hoe harder de band, hoe zuiniger je rijdt. Maar wat is nou de ideale bandenspanning voor een e-step en welke zaken hebben invloed op de luchtdruk in de banden? We vertellen je er graag meer over.

Waarom is de bandenspanning van een elektrische step zo belangrijk?

In het kort gezegd is de juiste bandenspanning van een elektrische step belangrijk omwille van de prestaties van de step en de levensduur van de banden. De bandenspanning controleren is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een e-step en dient daarom regelmatig gedaan te worden. De luchtdruk in de banden heeft namelijk invloed op de volgende factoren:

  • Maximale snelheid
  • Actieradius
  • Remweg
  • Slijtage van de banden

Wat is de ideale bandenspanning voor elektrische steps?

Er is geen concreet antwoord op de vraag wat de optimale bandenspanning voor een elektrische step is. Dit verschilt namelijk per model en zal afhangen van het (draag)gewicht van de step en de grootte van de banden.

Over het algemeen zullen de meeste stepjes optimaal presteren met een bandenspanning tussen de 2,7 en 3,5 bar (40 en 50 PSI). De juiste spanning blijft echter afhankelijk van de diverse factoren en wat je zelf fijn vindt rijden.

Door de bandenspanning te verminderen of verhogen, kun je de prestaties van de e-step beïnvloeden. Reken je 0,2 tot 0,4 bar minder, dan zal je meer grip hebben op de weg. Wil je liever de maximale snelheid bereiken, reken dan juist 0,2 tot 0,4 bar meer.

Factoren die invloed hebben op de bandenspanning van een e-step

Als je een e-step met luchtbanden hebt zal je merken dat de banden héél langzaam leeglopen naar verloop van tijd. Dit komt doordat het rubber dat gebruikt wordt om de banden te maken ietwat poreus is.

Over het algemeen neemt de druk in de banden maximaal 3% per maand af waardoor het raadzaam is om de bandenspanning regelmatig te controleren. Echter hebben ook andere factoren invloed op de bandenspanning. Denk hierbij aan het gewicht van de rijder en de weersomstandigheden.

Gewicht

De meeste elektrische steps hebben een draaggewicht van ongeveer 100 kg. Als je een step regelmatig belast met (bijna) het maximale draaggewicht zal de bandenspanning over het algemeen iets sneller afnemen.

Om de verhouding tussen het gewicht en de bandenspanning in orde te maken, kunnen we een aantal regels hanteren. Voor dit voorbeeld gebruiken we een step met een maximaal draaggewicht van 100 kg.

Voor personen met een gewicht van minder dan 70 kg mag de bandenspanning 0,2 tot 0,4 bar onder het aanbevolen niveau liggen. Personen met een gewicht tussen de 70 en 90 kg kunnen de aanbevolen bandenspanning van de fabrikant hanteren. Belast je de step met 90 tot 100 kg (bijna het maximum) dan adviseren we 0,2 tot 0,4 bar meer dan de aanbevolen spanning. 

Weersomstandigheden

Ook de weersomstandigheden hebben invloed op de bandenspanning, voornamelijk wanneer het buiten kouder wordt. Als de temperatuur daalt, neemt de luchtdruk in de band af met ongeveer 0,2 bar per 10 graden. Als je in de winter op een elektrische step rijdt is het daarom extra belangrijk om de bandenspanning te controleren.

Daarnaast is het aan te raden om de bandenspanning van een elektrische step aan te passen aan de weersomstandigheden. In de zomer wordt een lagere bandenspanning aangeraden (0,1 tot 0,2 bar lager) voor optimale tractie. Hetzelfde geldt wanneer je gaat rijden inde regen, op een nat, glibberig of modderig wegdek.

Kies voor een kwalitatieve elektrische step van Nr1elektrischestep

Wil je er zeker van zijn dat je een elektrische step van hoge kwaliteit koopt? Bekijk dan alle modellen in onze webshop. Hier vind je een ruime collectie van elektrische steps van de beste merken en hoogste kwaliteit. Voorkom dat de banden snel slijten door te kiezen voor een step met het juiste draaggewicht. Maak hiervoor gebruik van de handige filteropties om specifiek te zoeken naar een step met een bepaald draaggewicht.

Mocht je vragen hebben over een specifiek model of weet je niet goed waar je op moet letten, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag bij het vinden van een kwalitatieve elektrische step die voldoet aan jouw verwachtingen. Dat is namelijk de service van Nr1elektrischestep!

Bekijk al onze elektrische steps

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Hoeveel gewicht kan een elektrische step dragen?
Volgend artikel Segway-Ninebot error codes

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden