Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische step opvoeren: wat zijn de mogelijkheden en de risico's?

  • Henri Verbeek
  • 14 Oct, 21
  • 12 May, 23
Elektrische step opvoeren: wat zijn de mogelijkheden en de risico's?

Een elektrische step opvoeren klinkt heel interessant, maar is dat eigenlijk wel zo verstandig. We willen allemaal natuurlijk zo snel mogelijk op onze locatie aankomen wanneer we onderweg zijn. Echter zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de reistijd. Een van de belangrijkste factoren is in dit geval de snelheid van een voertuig.

Aangezien een elektrische step op dit moment in Nederland maximaal 25 km/u mogen rijden is dit niet altijd het beste alternatief. Daarom vragen veel elektrische step eigenaren zich af of het mogelijk is om een elektrische step op te voeren. Wij gaan je er op deze pagina daarom meer over vertellen zodat je weet wat de mogelijkheden zijn en waar je rekening mee moet houden.

Mag je een e-step opvoeren in Nederland?

In Nederland gelden er bepaalde wetten voor verschillende soorten vervoersmiddelen. Op basis van deze wetten wordt bepaald hoe hard een voertuig mag, hoe het zit met verzekeren, of je wel of geen rijbewijs nodig hebt en wat de regels zijn in het verkeer. Het is daarom niet toegestaan om een vervoersmiddel op te voeren, aangezien je hiermee de toegestane snelheid van het voertuig overschrijdt.

Meer weten over of een elektrische step legaal is in Nederland? Lees dan onze handige informatieve artikel over dit onderwerp.

Vervoersmiddelen, zoals scooters, brommers, elektrische steps en dergelijke, worden meestal in de fabriek begrensd op een bepaalde snelheid. Dankzij deze begrenzer kunnen fabrikanten de maximale snelheid van het voertuig flexibel aanpassen per land, omdat er in verschillende landen vaak andere snelheidslimieten gelden.

Neem als voorbeeld een elektrische step die je opvoert van 20 km/u naar 35 km/u. In dit geval valt de e-step niet meer onder de noemer snorfiets, maar onder de noemer bromfiets. Voor een bromfiets gelden hele andere regels in het verkeer dan een snorfiets. Zo dien je op een bromfiets bijvoorbeeld verplicht een helm te dragen. Een elektrische step opvoeren is om deze reden dus niet toegestaan.

Hoe moet je een elektrische step opvoeren?

Wij krijgen regelmatig de vraag van mensen: "Hoe voer je een elektrische step op?". Ondanks dat het wettelijk niet is toegestaan om een elektrische step op te voeren zien we dit in de praktijk toch gebeuren. Dit is natuurlijk ook altijd zo geweest met brom- en snorfietsen.

Allereerst dienen we antwoord te krijgen op de vraag of het überhaupt wel mogelijk is om een elektrische step op te voeren. Echter kunnen we hier geen concreet antwoord op geven, aangezien dit afhangt van diverse factoren. Wel hebben we hieronder een overzicht gemaakt waarin je kunt zien of het wel of niet mogelijk is om je e-step op te voeren:

Let op: een elektrische step opvoeren brengt altijd risico's met zich mee, zowel voor de step als de bestuurder.

Wanneer kun je een elektrische step opvoeren? Wanneer wordt het lastig om de elektrische step op te voeren?
Als de snelheidsbegrenzer toegankelijk is Als de snelheidsbegrenzer niet toegankelijk is
Als de snelheidsbegrenzer verwijderd kan worden Als de snelheid beperkende kabel/firmware niet bereikbaar is
Als de accu van de e-step toegankelijk is Als de accu van de e-step niet toegankelijk is
Als de motor centraal is geplaats Als de e-step functioneert op een ketting aangedreven motor of een enkele motor
Als de step over luchtbanden beschikt Als de accu beschikt over een verzegelde loodzuur accu

Zoals je hebt kunnen lezen is het in sommige gevallen wel, en in sommige gevallen niet mogelijk om je elektrische step op te voeren. Daarbij dien je er rekening mee te houden dat het bij verschillende elektrische steps op verschillende wijzen gedaan moet worden. Er is namelijk niet één specifiek stappenplan voor hoe jij een e-step kunt opvoeren. Wel zullen we de verschillende mogelijkheden in het kort met je bespreken.

Mogelijkheid 1: Kabel/firmware verwijderen

Zoals we al eerder hebben benoemd worden e-steps in fabrieken begrensd tot een bepaalde snelheid. Zo zijn 40% van alle elektrische steps voorzien van een ingebouwde begrenzer. Door middel van de begrenzer kunnen fabrikanten de maximale snelheid eenvoudig aanpassen per land. In verschillende landen gelden namelijk verschillende toegestane snelheden voor elektrische steps.

Er zijn twee verschillende soorten begrenzers, namelijk de snelheid beperkende kabel en de firmware begrenzer. In beide gevallen is het (soms) mogelijk om de elektrische step op te voeren.

Snelheid beperkende kabel

Heb je een e-step met een snelheid beperkende kabel? Dan kun je deze in 9 van de 10 gevallen opvoeren. De snelheid beperkende kabel is namelijk de kabel die vanaf het gaspedaal naar de begrenzer loopt. Merendeels van de fabrikanten gebruiken een kabel die je eenvoudig kunt verwijderen.

Zodra je de kabel loskoppelt vervalt de begrenzer en gaat de step harder dan voorheen. Houd er wel rekening mee dat de elektrische step niet harder gaat dan dat de accu en de regelaars aankunnen. Echter is het altijd nog een mogelijkheid om deze onderdelen te upgraden.

Firmware begrenzer

Tegenwoordig worden ook veel elektrische steps voorzien van een firmware begrenzer. Dit houdt in dat de step niet beschikt over een snelheid beperkende kabel, maar op een bepaalde wijze is geprogrammeerd waardoor die met een beperkte snelheid kan rijden. Hierbij draait het dus puur om de software.

Toch is het in sommige gevallen mogelijk om de firmware aan te passen of te updaten om vervolgens de snelheid aan te passen. Neem bijvoorbeeld een e-step met een uitgebreid LCD scherm. Vaak kun je een dergelijke elektrische step opvoeren via de zogeheten 'P-instellingen'. De meest gebruikte instellingen voor het begrenzen van de snelheid zijn 'P8' voor de kracht van de motor en 'P12' voor de acceleratie.

Daarnaast zijn er ook diverse elektrische steps die je via bluetooth kunt verbinden met een mobiele app. In sommige gevallen is het dan mogelijk om de firmware via de app aan te passen of te updaten, maar vaak is dit een lastige opgave of zelfs niet eens mogelijk.

Mogelijkheid 2: Voltage van de batterij verhogen

Vaak denken mensen dat het vervangen van de elektrische step accu een goede manier is om de elektrische step sneller te laten lopen. Echter is dit niet zozeer het geval. Zodra je merkt dat je accu is versleten is dit vaak het gevolg van de regelaar die niet meer genoeg kracht heeft om de motor te voeden. Hierdoor behaal je de topsnelheid niet meer.

Het is daarom de bedoeling om niet alleen de batterij, maar ook de regelaar te vervangen. Zodra je een accu met hoger voltage koopt dien je ook een regelaar te kopen die het verhoogde voltage ondersteunt. Anders haal je niet de volledige capaciteit uit de nieuwe accu en zal je haast geen verschil merken.

Let altijd op dat je door de verhoogde capaciteit geen andere componenten overbelast. Een opgevoerde elektrische step is namelijk gevoeliger voor diverse storingen. Lees meer over elektrische step storingen door op de link te klikken.

Mogelijkheid 3: Snelheidsregelaars upgraden

Een andere mogelijkheid is om de snelheidsregelaar te upgraden, maar dit is niet altijd even makkelijk. Zo is het al een hele opgave om de juiste snelheidsregelaar te vinden voor je elektrische step. Het gaat hier namelijk om een elektronische snelheidsregelaar (ESC). Een dergelijke regelaar regelt de distributie van kracht en energie naar de motor. Vervolgens geef je met de gashendel aan hoeveel vermogen er naar de motor gestuurd moet worden.

Met een slimme snelheidsregelaar kun je de acceleratie en totale vermogen verbeteren, aangezien ze vaak zijn voorzien van handige snufjes. Eén van deze snufjes is de zogeheten 'burst' functie, die zorgt voor een hogere AMP-output, oftewel een hoger uitgaand vermogen.

Alternatief voor het opvoeren van je elektrische step

Zoals je hebt kunnen lezen is een elektrische step opvoeren niet altijd even makkelijk en dien je er redelijk technisch voor te zijn aangelegd. Echter zijn er ook alternatieven waarmee je de topsnelheid en accelaratie kunt verbeteren. Het betreft hier twee simpele onderhoudsfactoren die van belang zijn voor optimaal gebruik.

Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de bandenspanning. Wanneer de bandenspanning in orde is ervaar je minder weerstand tijdens het rijden, wat inhoudt dat de motor minder moeite hoeft te doen om vooruit te gaan. Afhankelijk van het type banden zal hier op een andere manier mee omgegaan moeten worden.

Daarnaast is het voor optimaal vermogen ook belangrijk dat de batterij altijd goed is opgeladen. Zo maak je namelijk aanspraak op het maximale vermogen en de maximale actieradius. Lees hier meer over het optimaal opladen van de elektrische step.

Het onderhoud van een elektrische step is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat die optimaal functioneert. Bovendien kun je door goed onderhoud langer genieten van je e-step, aangezien dit bevorderlijk is voor de levensduur!

Elektrische step opvoeren: wat zijn de risico's?

Jouw elektrische step opvoeren klinkt misschien heel leuk, maar er zitten ook enkele risico's aan verbonden. Wij willen jou hier graag van op de hoogte stellen, zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken. Hieronder hebben we daarom de risico's en nadelen van het opvoeren van een elektrische step voor je op een rijtje gezet:

  • Verboden: allereerst is het natuurlijk gewoon verboden om je elektrische step op te voeren. Je loopt hiermee de kans op een boete of de e-step kan in beslag worden genomen;
  • Geen garantie: zodra je de e-step opvoert vervalt automatisch de garantie. Fabrikanten en verkopers bieden namelijk alleen garantie op het product dat zij 'oorspronkelijk' hebben verkocht. Wanneer er onderdelen missen, zijn vervangen of de software is aangepast vervalt automatisch de garantie. Een reparatie zal in dat geval geheel voor eigen kosten zijn;
  • Slecht voor de batterij: de accu van de elektrische step is afgestemd op een bepaalde snelheid en acceleratie. Wanneer je meer vermogen naar de motor gaat sturen kan het zijn dat de batterij dit niet aankan en daardoor sneller verslijt;
  • Niet verzekerd: omdat het verboden is om je voertuig op te voeren vervalt de verzekering van je elektrische step. Je hebt je namelijk niet aan de voorwaarden gehouden en verhoogt het risico op schade. Ondanks dat je premie hebt betaald kom je niet in aanmerking voor een vergoeding.

Conclusie

Een elektrische step opvoeren klinkt leuk en aardig, maar kan ook enige risico's met zich meebrengen. Wij raden het daarom sterk af om je e-step op te voeren. Geniet in plaats daarvan gewoon van de prestaties die je elektrische step levert en het gemak dat het met zich meebrengt.

Ben je nog op zoek naar een elektrische step? Neem dan eens een kijkje in onze webshop waar we diverse modellen aanbieden met verschillende kwaliteiten. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze deskundige klantenservice.

Bekijk ons gehele assortiment

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden