Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Veelvoorkomende elektrische step storingen & tips om ze op te lossen

  • Henri Verbeek
  • 10 Nov, 22
  • 10 May, 23
Veelvoorkomende elektrische step storingen & tips om ze op te lossen

Help, mijn elektrische step doet het niet meer! Het zal je maar gebeuren, jouw elektrische stept gaat niet meer aan, accelereert niet meer goed of valt ineens uit tijdens het rijden. Dit zijn een aantal voorbeelden van problemen die kunnen voorkomen bij een elektrische step.

Een e-step functioneert volledig op elektriciteit en er kan daarom weleens een storing ontstaan waardoor iets niet helemaal goed werkt. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor dergelijke e-step storingen waar we je graag wat meer over willen vertellen. In dit artikel gaan we de meest voorkomende storingen bespreken en geven daarbij tips om ze op te lossen.

Wat zijn de meest voorkomende elektrische step storingen?

Een storing van een elektrische step kan zich op verschillende manieren voordoen. Zo kan het zijn dat bepaalde onderdelen geen contact meer met elkaar maken of dat er bepaalde kabels zijn doorgebrand. De oorzaak van een storing is daarom niet altijd direct te achterhalen.

Uit ervaring weten wij dat er een aantal problemen zijn die over het algemeen veel voorkomen. We gaan hieronder daarom dieper in op de verschillende soorten elektrische step storingen en geven daarbij tips hoe je ze op kunt lossen. Ook vermelden we hierbij de vermoedelijke oorzaak zodat je dergelijke problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Elektrische step valt uit tijdens het rijden

Het is wel eens voorgekomen dat een elektrische step uitvalt tijdens het rijden. Echter is hier een simpele verklaring voor en is het ook eenvoudig op te lossen. In 9 van de 10 gevallen heeft het te maken met overbelasting van de e-step.

Alle elektrische steps hebben een maximaal draaggewicht. Wanneer deze wordt overschreden kan het zijn dat de motor niet voldoende power heeft om vooruit te komen. Houd daarom altijd rekening met het maximale draagvermogen van een e-step en voorkom dat je deze overschrijdt.

E-step gaat wel aan, maar komt niet meer vooruit

Wanneer een elektrische step wel aan gaat, maar niet vooruit komt, kan dat een aantal mogelijke oorzaken hebben. In de meeste gevallen heeft het te maken met een elektronische storing.

Als je geluk hebt, heeft het te maken met een lege batterij. Sommige e-steps schakelen namelijk automatisch over naar een beveiligde stand wanneer de batterij niet voldoende power heeft om de motor aan te drijven. In dergelijke gevallen zullen de lampjes en de display, indien aanwezig, wel inschakelen. Even de batterij aan de oplader leggen en het probleem zou verholpen moeten zijn.

Een andere oorzaak kan zijn dat de aan- en uit schakelaar defect is. Als je merkt dat de aan/uit knop niet bij elke druk vastklikt zal deze wellicht vervangen moeten worden. In principe is dit geen groot probleem en kan dit makkelijk verholpen worden.

Mocht je iets minder geluk hebben, dan kan het zijn dat de elektromotor defect is of dat de zekering is doorgebrand. In het geval dat de motor defect is, zal deze vervangen moeten worden. Is de zekering doorgebrand? Dan kan de control panel geen contact meer leggen met andere onderdelen van de e-step, waaronder de elektromotor. De zekering zal dan vervangen moeten worden.

Elektrische step gaat niet meer aan

Een e-step die niet meer aan gaat is vaak geen goed teken, maar het hoeft niet altijd te doelen op iets ernstigs. Zo kan het zijn dat de accu helemaal is leeggelopen. Dit kan voorkomen wanneer je de step al een tijdje niet hebt gebruikt. Leg de step daarom eerst aan de oplader om te kijken of het probleem hiermee wordt verholpen.

Gaat de step nog steeds niet aan? Dan kan het zijn dat vocht ervoor heeft gezorgd dat de control panel geen contact meer maakt met andere elektronische component. In dergelijke gevallen is het aan te raden om de step na te laten kijken door een specialist. Wellicht is een reparatie van de e-step nodig om het probleem op te lossen.

E-step accelereert niet goed of behaalt topsnelheid niet meer

Veel elektrische step rijders ervaren in het begin dat de step ineens niet meer volledig accelereert en/of de topsnelheid niet meer bereikt. Over het algemeen is dit niets ernstigs aangezien het meestal te maken heeft met de accuspanning.

Zodra de accuspanning onder een bepaald niveau zakt zal de motor minder vermogen genereren of zelfs uitschakelen. De e-step schakelt dan over naar een beveiligde modus waarin er geen overbelasting kan ontstaan. Het opladen van de accu zal het probleem moeten verhelpen.

Elektrische step versnelt helemaal niet meer

Wanneer jouw elektrische step helemaal niet meer versnelt, kan dat verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen kan de controller geen contact meer maken met de elektromotor. Je merkt dan dat er niets gebeurt wanneer je de gashendel gebruikt. Dit kan de oorzaak zijn van een kabeltje dat los is geraakt of in het ergste geval een doorgebrande zekering. Laat je step in dit geval nakijken door een expert.

Batterij van de elektrische step raakt snel leeg

Als je al langere tijd op een elektrische step rijdt, zal je na verloop van tijd merken dat de batterij sneller leeg raakt. Dit heeft te maken met het aantal laadcycli, die de batterij in de loop der tijd is ondergaan. Een laadcyclus vindt plaats wanneer de voeding van de batterij volledig wordt opgebruikt.

Lithium-ion accu's zijn zuiniger dan loodzuur accu's en kunnen over het algemeen 3 keer zoveel laadcycli aan. Bijna alle elektrische steps worden daarom gemaakt op basis van een zuinige en betrouwbare lithium-ion accu.

Extreme weersomstandigheden kunnen ook invloed hebben in hoe snel een accu leeg raakt. Dit geldt voor zowel extreme hitte als extreme kou. In dergelijke weersomstandigheden zijn de prestaties van een batterij simpelweg minder.

Batterij laadt niet meer goed op

Zoals hierboven beschreven zal een accu na verloop van tijd verslechteren vanwege het aantal laadcycli dat het ondergaat. Hierdoor zal de batterij ook minder snel kunnen opladen aangezien de prestaties verslechteren. Het enige wat je kunt doen om te voorkomen dat een elektrische step accu snel achteruitgaat, is het uitvoeren van goed onderhoud aan de accu zelf.

Batterij laadt helemaal niet meer op

Laad de batterij van jouw elektrische step helemaal niet meer op? Dan kan het zijn dat de accu het loodje heeft gelegd. Echter wil het ook wel eens voorkomen dat de oplader kapot is gegaan of zelfs dat het stopcontact niet meer functioneert. Probeer daarom altijd eerst verschillende stopcontacten en opladers voordat je constateert dat de accu is overleden. Lees hier meer over de accu van een e-step.

Mechanisch remsysteem werkt niet meer

Veel elektrische steps worden voorzien van een mechanisch remsysteem met schijfremmen. Dat wil zeggen dat kabels de kracht van de remhendels overbrengen naar de schijfremmen. Het is te vergelijken met een remsysteem op een fiets met handremmen.

De kabels van een mechanisch remsysteem kunnen na veelvuldig gebruik verslappen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om de remblokken aan te trekken. Zodra je merkt dat je steeds meer kracht moet zetten om de elektrische step remmen te activeren, kan het tijd zijn om de kabels strakker te laten spannen. Met het juiste gereedschap en kennis kun je dit prima zelf doen.

Oorzaken van elektrische step storingen

Elektrische step storingen hebben niet altijd dezelfde oorzaak waardoor niet altijd even makkelijk is om te achterhalen wat het exacte probleem is. Gelukkig kun je met bovenstaande informatie al snel ontdekken wat het daadwerkelijke probleem is en zien hoe je dit kunt verhelpen.

Over het algemeen zal een e-step storing 3 oorzaken kunnen hebben waarbij de één minder erg is dan de ander. Hieronder geven we daarom iets meer informatie over de verschillende oorzaken waarmee je te maken kunt krijgen. 

Lege accu

Sommige mensen raken al snel in paniek wanneer hun elektrische step niet meer optimaal functioneert. Dit is uiteraard te begrijpen aangezien een elektrische step vaak niet goedkoop is. Gelukkig kunnen veel storingen, zoals slechte acceleratie, geen acceleratie of startproblemen eenvoudig opgelost worden. In dergelijke gevallen is het namelijk meestal een kwestie van de accu opladen.

Sommige elektrische steps schakelen automatisch over naar een beveiligde stand wanneer de accuspanning onder een bepaald niveau zakt. Het gevolg hiervan is dat de e-step niet tot nauwelijks accelereert of dat hij niet meer aan gaat. Even aan de oplader leggen en het probleem kan verholpen zijn.

Verslechterde batterij

Een verslechterde batterij is helaas een onvermijdelijk probleem waar je vroeg of later aan zal moeten gaan geloven. Wanneer de accu ouder wordt kan dit tot gevolg hebben dat de accu sneller leeg raakt of minder goed oplaadt. Om dergelijke problemen zoveel mogelijk uit te stellen, is goed onderhoud van de accu essentieel. Zodra de accu nauwelijks nog functioneert zal een nieuwe accu vaak noodzakelijk zijn.

Zekering van elektrische step doorgebrand

Het komt regelmatig voor dat de zekering van een elektrische step doorbrandt. Een zekering zorgt ervoor dat de stroom in een elektrische circuit wordt beperkt. Het is een tussenschakel vanaf de accu naar andere elektronische onderdelen en zorgt ervoor dat deze niet overbelast raken.

Wanneer een zekering teveel stroom krijgt van de accu kunnen de metalen draden in de zekering verbaden of smelten, dit noemen we ook wel 'doorbranden'. Als een zekering doorbrandt wordt het elektrische circuit onderbroken en zal er geen stroom meer naar de andere componenten lopen.

Een doorgebrande zekering kun je herkennen aan de:

  • Elektromotor die niet meer reageert;
  • Elektrische step die niet meer aan gaat;
  • Geur van verbrand plastic.

Kan ik een elektrische step storing zelf verhelpen?

Sommige elektrische step storingen kun je eenvoudig zelf verhelpen aangezien ze vaak een kwestie zijn van onwetendheid. Zo zijn veel problemen vaak de oorzaak van een lege accu/batterij. In het geval dat een mechanisch remsysteem niet meer functioneert kun je dit ook eenvoudig zelf oplossen. Dit doe je simpelweg door de kabels van de remhendels naar de remblokken strak te spannen. Hiervoor dien je echter wel te beschikken over de juiste kennis en gereedschappen.

Daarnaast kan het zijn dat je een foutmelding hebt gekregen en er een foutcode in het scherm is verschenen. In dergelijke gevallen moet je de elektrische step resetten of bepaalde onderdelen vervangen. De foutcode geeft precies aan wat er aan de hand is. Lees bijvoorbeeld ook ons artikel over de Xiaomi error codesNinebot Segway error codes of Zero VSETT error codes.

E-step storing laten verhelpen door een expert

Er zijn een aantal situaties waarin je de elektrische step storing zal moeten laten verhelpen door een expert. Denk hierbij aan een doorgebrande zekering of een (bijna) overleden accu. Ga hiervoor op zoek naar een elektrische step reparateur bij jou in de buurt en maak een afspraak om de step na te laten kijken. Vervolgens zal de reparateur advies geven over wat je het beste kunt doen om de storing te verhelpen. Vaak zal hij/zij de verstoring voor je verhelpen, mits dit (nog) mogelijk is.

Elektrische step storing kan niet meer verholpen worden?

In het ergste geval kan een elektrische step storing niet verholpen worden. Dit kan komen doordat je er te laat bij bent en/of dat het simpelweg meer geld kost om een storing te verhelpen dan het kopen van een nieuwe e-step. Is dit het geval? Dan is dat uiteraard erg vervelend. Mocht je dan toch nog een nieuwe elektrische step willen kopen, dan helpen we je graag bij het vinden van de juiste!

Bekijk alvast onze webshop en ontdek welke mogelijkheden er zijn. Al onze elektrische steps zijn gemaakt van de hoogste kwaliteit en van de beste merken. Om deze reden mag je ervan uitgaan dat je lang kunt genieten van jouw aankoop. Heb je vragen over een bepaald model of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met onze deskundige klantenservice. Onze missie is namelijk het vinden van de beste elektrische step voor jouw behoeften. 

Bekijk ons ruime assortiment

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Opmerkingen

Emyl - september 27, 2023

Step merk Cityblitz.

Oplader blijft groen branden bijnopladen, terwijl accu leeg is.

Waar zou dit aan kunnen liggen?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden