Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische step legaal? En welke elektrische step mag op de weg? | Een informatiegids

 • Henri Verbeek
 • 16 Jun, 21
 • 10 May, 23
Elektrische step legaal? En welke elektrische step mag op de weg? | Een informatiegids

Wij krijgen regelmatig de vraag: "Mag je met een elektrische step de openbare weg op?" Hierover bestaat nog steeds enige verwarring, niet alleen bij de gebruikers, ook bij wet- en regelgevers. 

Zo worden de e-steps in een enkele plaats gedoogd, maar in de andere weer niet. Of zijn er bepaalde modellen waarmee je wel de openbare weg op mag, terwijl andere alleen op eigen terrein mogen worden gebruikt.

Het leidt tot veel vragen: is de elektrische step legaal? Welke e-step mag op de weg en welke niet? En wat is nu eigenlijk de wet- en regelgeving? Deze vragen omtrent het gebruik van de elektrische step in Nederland zullen we hier zo goed mogelijk uitleggen, zodat jij veilig en zorgeloos de weg op kunt!

Mag je met een elektrische step op de weg rijden?

In de regel geldt dat het besturen van een elektrische step verboden is op de openbare weg in Nederland. Het is zelfs zo dat bijna alle elektrische steps die je in Nederland of het buitenland op straat ziet rijden niet zijn toegestaan op de openbare weg in Nederland. Er zijn echter wel speciale elektrische steps met ondersteuning waarmee je in Nederland legaal mee op de openbare weg mag rijden. Lees er meer over door op de link te klikken.

Hierover bestond een aantal jaar geleden nog veel verwarring bij het RDW, verzekeraars en politie. Vaak wisten ze dan ook niet wat ze ermee aan moesten, maar tegenwoordig is de wetgeving rondom e-steps verbeterd.

Waarom mogen de meeste e-steps niet op de openbare weg rijden?

Dit is exact het punt waar een tijd geleden nog veel verwarring over bestond. Mede doordat de wet- en regelgeving nog niet was ontwikkeld voor elektrische steps in Nederland. Er gelden echter wel eisen voor vervoersmiddelen in alle EU-landen. Hierbij kun je denken aan bepaalde eisen voor fietsen, bromfietsen, e-bikes, motorfietsen en auto's, maar helaas geen elektrische steps.

Ondanks dat er geen Europese regelgeving is omtrent e-steps, hebben sommige landen wel nationale wetgeving voor deze innovatieve vervoersmiddelen. Hierdoor kunnen sommige e-steps toch de openbare weg op in Nederland. Laten we het bijzondere wetgeving noemen.

Zo worden er in Nederland ook bepaalde eisen gesteld aan de elektrische steps, aangezien ze onder de categorie 'bijzondere bromfiets' vallen.

Deze eisen worden normaal gesproken gekeurd door het RDW, maar moeten in de toekomst door een onafhankelijke instantie worden gekeurd. Vandaar dat er inmiddels wordt gewerkt aan een wetswijziging om de RDW aan te wijzen als onafhankelijke instantie.

Wat gebeurt er als ik met een niet-toegestane e-step op de openbare weg rijdt?

Op dit moment is een elektrische step verboden in Nederland, althans het overgrote deel. Zo zijn er slechts een aantal modellen waarmee je de openbare weg op mag.

Word je toch gepakt met een niet-toegestane step? Dan riskeer je een boete voor elektrische steps die kan oplopen tot € 360,-. Daarnaast kan het zijn dat de elektrische step in beslag wordt genomen.

De reden hiervoor is dat je onverzekerd rondrijdt wat erg gevaarlijk kan zijn. Mocht je namelijk in een ongeval betrokken raken? Dan kan dit ook nog eens leiden tot financiële consequenties. Is je model goedgekeurd, maar heb je geen elektrische step verzekering?

Wanneer is een elektrische step toegestaan op de openbare weg?

Het is je waarschijnlijk nu wel duidelijk geworden dat de meeste elektrische steps niet zijn toegestaan op de openbare weg. Toch zijn er een aantal modellen die legaal zijn. Hier gelden echter wel een aantal regels voor. Ook dient de elektrische step RDW gekeurd te zijn.

Hieronder lees je meer over de regels die gelden voor elektrische steps in Nederland.

Elektrische step regels in Nederland

Een goedgekeurde elektrische step wordt geplaatst in de categorie 'bijzondere bromfiets'. Hier zitten dan ook een aantal regels aan verbonden om er daadwerkelijk mee de openbare weg op te gaan.

 • De elektrische step moet worden verzekerd;
 • Als bestuurder dien je minimaal 16 jaar oud te zijn;
 • Je moet op een (brom)fietspad rijden als deze aanwezig is;
 • In sommige gevallen dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietscertificaat;
 • Boven een maximum snelheid van 25 km/u ben je verplicht om een helm te dragen;
 • In het verkeer moet je als bestuurder zoveel mogelijk rechts rijden;
 • De elektrische step moet in Nederland worden toegelaten op basis van de Europese wet- en regelgeving.

Het is essentieel dat elektrische steps op een veilige manier kunnen worden gebruikt op de openbare weg. Vandaar dat de e-step aan bepaalde wet- en regelgeving dient te voldoen. De wet- en regelgeving wordt opgesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

Zo hebben zij de 'Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen' opgesteld om elektrische steps goed te keuren alvorens ze de markt betreden. Hierdoor kan een bepaald model elektrische step legaal zijn in Nederland.

Waar mag je met een elektrische step legaal rijden?

Aangezien de meeste elektrische steps worden bestempeld als bijzondere bromfiets gelden ook de regels voor bromfietsers. Het is in dit geval toegestaan om met een elektrische step op een (brom)fietspad te rijden als deze aanwezig is.

Echter dient de elektrische step wel RDW gekeurd te zijn voordat je ermee de openbare weg op mag. Verder is het met een elektrische step verboden om ermee op een voetpad te rijden.

Moet je in het bezit zijn van een rijbewijs?

Voor een elektrische step hoef je niet altijd in het bezit te zijn van een bromfietsrijbewijs. Dit is namelijk afhankelijk van het type elektrische step, aangezien niet alle steps de openbare weg op mogen. Lees hier meer over een rijbewijs voor de elektrische step.

Moet het voertuig zijn verzekerd?

Het is belangrijk dat je jouw elektrische step verzekert als je deel wilt nemen aan het verkeer. In Nederland moet elk gemotoriseerd voertuig namelijk minimaal WA-verzekerd zijn.

Hiervoor moet de step voorzien zijn van een Certificate of Conformity (COC). Dit certificaat maakt het mogelijk een kenteken aan te vragen, waarna de step verzekerd kan worden.

Van welke verlichting moet het voertuig worden voorzien?

Voor optimale veiligheid is goede verlichting onmisbaar. Net als voor andere voertuigen is dit ook voor e-steps verplicht, zowel een voor- als achterlicht. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer je in het donker de weg op gaat of wanneer het zicht belemmerd wordt door bijvoorbeeld hevige mist.

De lampjes kunnen permanent op de elektrische step bevestigd zijn, zoals bij de Ninebot MAX G30LE II, maar losse lampen mogen uiteraard ook. Daarnaast moeten er reflectoren gemonteerd zijn. Bekijk direct ons aanbod van elektrische steps met verlichting.

Hoe oud moet je zijn om op een elektrische step legaal te rijden?

Om met een elektrische step de openbare weg op te gaan dien je minimaal 16 jaar oud te zijn. Dit komt omdat je in Nederland voor motor aangedreven voertuigen minimaal 16 jaar oud moet zijn om ermee de openbare weg op te gaan.

In Frankrijk is er onlangs besloten om de minimale leeftijd voor bestuurders van elektrische steps aan te passen. Zo is een elektrische step in Frankrijk verboden voor kinderen onder de 14 jaar.

Steeds meer Europese landen zullen zich de komende jaren bezighouden met het aanscherpen van de regels omtrent e-steps. Dit omwille van de veiligheid van zowel de bestuurders als de omgeving waar elektrische steps rondrijden.

Wanneer is een elektrische step legaal volgens Nederlandse wetgeving?

Een elektrische step is legaal in Nederland wanneer deze voldoet aan de Nederlandse wetgeving omtrent elektrische steps. Hiervoor zijn dan ook een aantal vereisten opgesteld die aangeven of een elektrische step verboden of legaal is. Een legale elektrische step dient namelijk te voldoen aan de volgende wettelijke eisen:

 • De e-step moet zijn voorzien van een verzekeringsplaatje en voertuigidentificatienummer (VIN);
 • De elektrische step moet minimaal 2 en mag maximaal 4 wielen hebben;
 • De step mag niet harder dan 25 km/u rijden en mag ook niet worden opgevoerd;
 • De step moet zijn voor van rode- en witte reflectoren, of rode- en gele reflectoren.
 • Het is verplicht om verlichting te gebruiken tijdens slecht weer of in het donker. Zit er al verlichting op de step? Dan dien je deze ook te gebruiken. Mocht er geen verlichting op zitten? Dan moet je hier als bestuurder zelf voor zorgen;
 • De e-step mag beschikken over een elektromotor van maximaal 4 kW, of een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van maximaal 50 cm³;
 • Het voertuig moet door de Rijksoverheid worden bestempeld als bijzondere bromfiets.

Op het moment vallen de elektrische steps die voldoen aan bovenstaande voorwaarden onder de categorie 'bijzondere bromfietsen' naar verwachting worden de wetten en regels voor elektrische steps in 2023 definitief.

Op welke manier wordt een elektrische step goedgekeurd?

Om te bepalen of een elektrische step verboden of toegestaan is moet deze worden goedgekeurd. De koper en de fabrikant dienen hiervoor een een van aanwijzing in te dienen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vervolgens wordt de elektrische step RDW gekeurd en kan het ministerie van IenW nog andere organisaties inschakelen om de verkeersveiligheid te toetsen.

Word je elektrische step goedgekeurd door het RDW? Dan kun je vervolgens een VIN en verzekeringsplaatje aanvragen voor de elektrische step. Dit is namelijk een vereiste om ermee de openbare weg op te mogen.

Zelf een elektrische step laten keuren, kan dat?

Naast dat je de elektrische step kunt laten keuren bij het RDW is het ook mogelijk om dit als particulier te laten doen. Een nadeel is echter wel dat dit ruim € 300,- kost en vaak langer duurt dan via het RDW.

Welke elektrische step mag op de weg rijden?

Er zijn enkele elektrische steps waarmee het is toegestaan om op de openbare weg te tijden. In onze webshop vind je de betreffende modellen binnen no time door te klikken op het knopje 'RDW gekeurde steps'. Zo zie je in één oogopslag welke elektrische step de openbare weg op mag in Nederland.

Door de onduidelijkheid worden er veel e-steps verkocht die niet gekeurd zijn. Dat komt mede doordat de elektrische step gezien wordt als een apparaat dat je voor je plezier gebruikt. Je kunt de step dan alleen voor recreatieve doeleinden op eigen terrein gebruiken. 

Vind je het lastig om een goede keuze te maken of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met onze behulpzame en vrijblijvende klantenservice. Wij staan voor je klaar per mail, telefoon of via de live chat.

Alle legale e-steps bekijken

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Opmerkingen

G - maart 24, 2023

Lastig allemaal.
Woon net over de Grens in Duitsland, heb de Ninebot P65D van segway
Voldoe aan alle bovenstaande inclusief de verzekering en (VIN) Nummer in Duitsland.
Alleen geen RDW keuring. wat houd mij tegen om niet op een weg in NL (Europa) op de weg te gaan.??

Ömer Sali - september 14, 2021

İk wil afspraak manken step Fiets voor RDW keuring met vriendelijke groet

Chris - september 14, 2021

Waarom mag een elektrische fiets wel en een step niet een elektrische fiets heeft ook geen verzekering’s plaatje of kenteken

Marjon - september 14, 2021

Hoe laat ik mijn elektrische step bij jullie keuren en hoe doen jullie dat komen jullie bij mij langs of moet de step naar jullie toe dan dit is mij e vraag

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden