Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische step op de openbare weg

 • Henri Verbeek
 • 09 May, 23
 • 10 May, 23
Elektrische step op de openbare weg

In sommige landen wemelt het van de elektrische steps op de openbare weg. In Nederland is dat (nog) niet zo. Dat komt omdat de meeste elektrische steps (nog) niet legaal zijn om te rijden op de openbare weg.

Je mag ze wel gebruiken op eigen terrein. Maar ja, je wilt er natuurlijk op uit, naar je werk of naar klanten. Of voor het doen van een snelle boodschap of bezoek aan familie of vrienden.

Een handjevol elektrische steps mag op de openbare weg. Deze modellen zijn door de RDW en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangemerkt als veilig. Deze steps hebben het kenmerk “bijzondere bromfiets”.

Hernieuwd kaders voor Lichte Elektrische Voertuigen

Naar verwachting zal de regering in het najaar van 2023 instemmen met het Hernieuwde Kader voor Lichte Elektrische Voertuigen (LEV’s) Als dit gebeurt, dan betekent dit dat de elektrische step op de openbare weg mag. Maar ook dan moet aan bepaalde eisen worden voldaan.

 • De step mag maximaal 55 kg wegen;
 • De step krijgt een verplicht kenteken;
 • De step moet goedgekeurd zijn door de RDW;
 • Een elektrische step op de openbare weg valt onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (WAM).

Benieuwd naar alle mogelijke veranderingen nadat de elektrische step in 2023 legaal wordt in Nederland? Je leest er alles over in ons uitgebreide artikel over dit onderwerp. 

De eisen voor de bestuurder

Niet alleen de elektrische step, maar ook de bestuurder moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om de openbare weg op te mogen.

 • Je moet minimaal 16 jaar oud zijn;
 • In bepaalde gevallen is een rijbewijs nodig;
 • Je step moet verzekerd zijn;
 • Je moet in het verkeer zo veel mogelijk rechts houden of gebruik maken van een verplicht fietspad;
 • Naar verwachting komt er op termijn Europese regelgeving voor elektrische steps op de openbare weg.

Hoe de wet er precies uit gaat zien is uiteraard pas duidelijk na de vaststelling. Gezien het invoeren van een helmplicht voor snorfietsers kan het zijn dat deze ook voor de elektrische step gaat gelden.

Met welke elektrische step mag ik nu al op de openbare weg?

Je mag met een elektrische step op de openbare weg als deze is goedgekeurd door het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De volgende e-steps zijn op dit moment goedgekeurd door het RDW. Hiermee mag je dus de openbare weg op:

Vereisten voor een goedgekeurde elektrische step

Als je van plan bent om de openbare weg op te gaan met een elektrische step is het dus zaak dat je de keuze maakt uit één van boven genoemde modellen. Een goedgekeurde elektrische step heeft een aantal basiskenmerken. Het klinkt wellicht als een open deur, maar je step moet een stuur hebben.

Daarnaast heeft de e-step een verzekeringsplaatje of -sticker, een VIN (Voertuig Identificatie Nummer), verlichting, en rode- en witte reflectoren voor goede zichtbaarheid in het donker.

Ook moet de elektrische step waarmee je de openbare weg op wilt aan fysieke eisen voldoen. Hij mag niet langer zijn dan 300 cm en niet hoger dan 200 cm. De breedte mag maximaal 75 cm bedragen en het maximale gewicht 125 kg.

De reden dat maar zo weinig elektrische steps nu zijn goedgekeurd voor de openbare weg ligt ook bij de producenten. Zij bieden hun steps nu niet aan voor goedkeuring. Hiermee zijn namelijk hoge kosten gemoeid. Producenten wachten daarom liever totdat de nieuwe wetgeving van kracht is.

Veiligheidseisen voor goedgekeurde elektrische steps

Als je met je elektrische step op de openbare weg wilt dan moet het voertuig aan meerdere veiligheidseisen voldoen. Zo moet de remhendel goed zichtbaar en herkenbaar zijn. Er moet bovendien afzonderlijk met het voorwiel en het achterwiel geremd kunnen worden.

Het maximale vermogen van de motor heeft betrekking tot de accelaratie en topsnelheid, indien onbegrensd. Hier zijn nog geen duidelijke regels voor opgesteld. De step moet echter wel voorzien zijn van luchtbanden, een bel, of een hoorn met vaste toonhoogte.

Verschillende typen elektrische steps

Er zijn verschillende elektrische steps waarmee je nu al de openbare weg op mag. We leggen de verschillen hieronder uit.

De motorstep

Een motorstep is er in twee varianten. Een motorstep met een maximale snelheid van 25 km per uur, en een motorstep met een maximale snelheid van 45 km per uur. Voor het besturen van deze steps heb je een bromfietsrijbewijs nodig. Ze beschikken over een verbrandingsmotor op benzine.

De elektrische scooterstep

Een elektrische scooterstep heeft een oplaadbare accu. Hiermee mag je de weg op als het om een door de RDW goedgekeurd merk en type gaat. In onze webshop vind je diverse modellen die goedgekeurd zijn en waarmee je dus op de openbare weg mag rijden.

Go-Ped

Een Go-Ped is een elektrische step met hulpmotor. Hij wordt echter beschouwd als snorfiets. De Go-Ped is niet goedgekeurd in Nederland. Met deze step mag je dus niet de openbare weg op. Ze zijn enkel geschikt voor gebruik op privé terrein.

Elektrische step met trapondersteuning

Een elektrische step met trapondersteuning mag in Nederland legaal op de openbare weg. Dit omdat je de step ook zonder de ondersteuning kunt gebruiken. Het is hetzelfde principe als een elektrische fiets, die in Nederland ook legaal zijn.

Zo wordt een elektrische step goedgekeurd voor de openbare weg

Je kunt als particulier een elektrische step laten keuren voor toelating op de openbare weg. Dit is echter een traject van lange adem. De kosten bedragen in 2023 eenmalig € 307,-. Daarom wordt de keuring meestal gedaan door de fabrikant. Die doorloopt daarvoor een aantal stappen.

Allereerst wordt een verzoek ingediend bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hierna volgt een gesprek met de fabrikant. Die moet aantonen dat het om een veilige elektrische step gaat.

Vervolgens wordt de elektrische step gekeurd. Daarbij komen alle veiligheidseisen aan de orde die het ministerie heeft vastgesteld. Aan de hand van deze keuring komt de RDW met een rapport. Dit rapport gaat naar de minister van I en W. en moet binnen 4 weken een beslissing nemen. De kosten hiervoor bedragen € 128,- per uur.

De risico’s van een illegale elektrische step op de openbare weg

Je kunt natuurlijk de gok nemen om de openbare weg op te gaan met een elektrische step die niet is toegelaten c.q. goedgekeurd door de RDW. Dat is echter geen verstandige beslissing. Als de politie je betrapt, kun je rekenen op een boete van € 280,-. Daarnaast kan de politie besluiten om je step in beslag te nemen.

Als je met een illegale elektrische step op de openbare weg betrokken raakt bij een ongeluk dan zijn de gevolgen nog groter. Ook dan riskeer je uiteraard de boete van €280, maar daarnaast ben je ook aansprakelijk voor de schade. Die is namelijk niet verzekerd. Zeker bij ernstig of blijvend lichamelijk letsel van het eventuele slachtoffer kunnen de schade fors oplopen.

De weg op met je elektrische step? Dit zijn de regels

Voor bestuurders van een elektrische step op de openbare weg gelden dezelfde regels als voor fietsers en bromfietsers. Dat betekent het volgende:

 • Bellen/appen op de elektrische step is verboden, tenzij je dit handsfree doet;
 • Stilstaan met een telefoon in je hand mag wel;
 • Naar muziek luisteren mag, je mag met oortjes in rijden;
 • Zowel handsfree bellen of appen of muziek luisteren mag alleen als dit niet leidt tot gevaarlijke situaties;
 • Alcohol en drugs zijn verboden als je een elektrische step op de openbare weg bestuurt;
 • Als je medicijnen met een ‘rode sticker’ gebruikt (gevaarlijk voor in het verkeer) mag je niet rijden met een elektrische step.

Overtreding van deze regels leidt in de meeste gevallen tot een boete. Bij een ernstig vergrijp kan de politie je elektrische step in beslag nemen.

Een elektrische step huren

Als je overweegt om een elektrische step voor de openbare weg te gaan kopen, dan wil je misschien eerst eens een testritje maken. Zo kun je beoordelen of het je bevalt. In veel landen zoals België en Frankrijk kun je gebruikmaken van deelsteps. In Nederland is dat nog niet zo.

Je kunt wel een elektrische step huren. Je kunt alleen op pad gaan of in een groep onder leiding van een ervaren gids/instructeur. Dit is ook een leuk idee voor bijvoorbeeld een personeelsuitje. In ons informatieve artikel over een e-step huren lees je meer over waar je in Nederland een elektrische step kunt huren.

De toekomst van de elektrische step op de openbare weg

De Nederlandse regering neemt naar verwachting eind 2023 een besluit over vereenvoudiging van de toelating van elektrische steps op de openbare weg. De vraag daarnaar is groot. Vooral de steps met een elektrische motor zijn zeer duurzaam. Nu steeds meer steden auto’s weren uit hun centra is een step natuurlijk heel handig.

Ook de verhuur van elektrische steps aan toeristen zal na definitieve goedkeuring vast en zeker sterk toenemen. In andere landen ontstaan hier overigens al problemen. De steps worden massaal en lukraak achtergelaten op allerlei locaties. Dit geeft de nodige overlast. Het is aan gemeenten om hier regels voor op te stellen.

Over de helmplicht voor elektrische steps is het laatste woord vast ook nog niet gezegd. Het aantal mensen dat ernstig gewond raakt door ongevallen met ‘snelle’ voertuigen zoals elektrische fietsen en elektrische steps neemt flink toe. De kans is dus zeker aanwezig dat er in de toekomst ook voor de elektrische step een helmplicht komt.

Ben je ondanks de huidige wet- en regelgeving omtrent elektrische steps alsnog op zoek naar een e-step? Bekijk dan eens het prachtige aanbod in onze webshop. Hier vind je gegarandeerd een step die voldoet aan jouw wensen. Bovendien geniet je altijd van de beste service die je gewend bent van Nr1elektrischestep!

Bekijk alle e-steps

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Elektrische step in Frankrijk
Volgend artikel Elektrische step geschiedenis

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden