Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische step met ondersteuning: wat is het & hoe zit het met de regels?

  • Henri Verbeek
  • 10 Nov, 22
  • 07 Jun, 23
Elektrische step met ondersteuning: wat is het & hoe zit het met de regels?

Wil je graag steppen, maar kost het je enorm veel moeite om vooruit te komen? Dan is een elektrische step met ondersteuning wellicht iets voor jou. Een elektrische step met trapondersteuning is voorzien van een kleine elektromotor die aanslaat wanneer je aan het steppen bent. Hierdoor hoef je niet alle kracht zelf te leveren, maar word je ondersteunt door de elektromotor.

Wil je weten hoe het precies werkt, wat de voordelen zijn en hoe het zit met de regels omtrent de e-step met ondersteuning? Lees dan vooral even verder! We leggen je graag uit wat de verschillen en overeenkomsten zijn met betrekking tot een volledig elektrisch aangedreven step.

Wat is een elektrische step ondersteuning?

Een elektrische step met ondersteuning is een step waarbij je zelf moet steppen om vooruit te komen. In tegenstelling tot een elektrische step met gashendel zal een e-step met ondersteuning niet vanuit zichzelf vooruit komen.

De elektromotor van een step met ondersteuning zal pas aanslaan wanneer jezelf actief aan het steppen bent. Dat wil zeggen dat je niet alle kracht zelf hoeft te leveren aangezien de motor ondersteuning biedt. Hierdoor kun je alsnog hoge snelheden behalen, maar zal je wel enige kracht moeten leveren om vooruit te komen.

Een elektrische step met trapondersteuning is te vergelijken met een elektrische fiets. Zo word je op een elektrische vouwfiets/fiets ook ondersteund door de elektromotor, maar zal je zelf wel moeten blijven trappen om vaart te kunnen maken. Hetzelfde principe is van toepassing op een step met stepondersteuning.

Waarom kiezen voor een e-step met trapondersteuning?

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom je zou kunnen kiezen voor een e-step met trapondersteuning. Echter hangt het van jouw persoonlijke wensen af of de step geschikt is. We kunnen je in ieder geval vertellen dat een elektrische step met stepondersteuning veel voordelen met zich meebrengt. Hieronder gaan we er daarom wat dieper op in. Lees je met ons mee?

Sneller van A naar B

Uiteraard is het grootste voordeel van een elektrische step met ondersteuning dat je hoge snelheden kunt behalen. Hierdoor kom je sneller van A naar B, terwijl je minder moeite hoeft te doen dan op een normale step. Het is daarom een ideaal vervoersmiddel om korte ritten mee af te leggen. Even vlug wat kleine boodschappen halen of op bezoek gaan bij een vriend in de buurt, de elektrische step met stepondersteuning brengt je overal naartoe.

Wettelijk toegestaan op de openbare weg

De e-step met ondersteuning is in Nederland wettelijk toegestaan op de openbare weg. Zo valt een elektrische step met trapondersteuning onder de wetgeving voor elektrische fietsen. Dit betekent dat dezelfde regels voor elektrische fietsen in het verkeer van toepassing zijn. Echter zal de step moeten voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Hier vertellen we je verderop in dit artikel graag wat meer over.

Komt toe aan je dagelijkse beweging

Aangezien een e-step met trapondersteuning niet vanuit zichzelf vooruit komt, omdat je zelf actief moet steppen, kom je alsnog toe aan je dagelijkse beweging. De elektromotor van de step biedt enkel ondersteuning tijdens het rijden waardoor je geen volledige inspanning hoeft te verrichten. Dit is dan ook het grote verschil met een elektrische step met gashendel waarbij je zelf niets hoeft te doen.

Kost minder moeite

Ondanks dat je zelf actief moet steppen op een elektrische step met ondersteuning, zal het je flink wat minder moeite kosten om vooruit te komen. Naarmate je vaart maakt, door zelf te steppen, zal de elektromotor passende ondersteuning bieden. Dat wil zeggen dat je veel minder moeite hoeft te doen, terwijl je meer vaart maakt. Wanneer je op de bestemming aankomt zal je merken dat je minder vermoeid bent dan als je met een normale step zou rijden.

Wetten en regels voor de elektrische step met ondersteuning

Voor een elektrische step met trapondersteuning gelden dezelfde regels als voor de elektrische fiets. Dit betekent onder andere dat je geen rijbewijs nodig hebt om op de e-step te rijden. Wel gelden er een aantal wettelijke eisen waaraan de step moet voldoen om er legaal mee op de openbare weg te mogen rijden.

Wettelijke eisen waaraan een e-step met ondersteuning moet voldoen

De meeste elektrische steps met ondersteuning mogen legaal de openbare weg op. Echter zal de step wel aan een aantal eisen moeten voldoen, namelijk:

  • Je moet zelf steppen om vooruit te komen;
  • Je mag niet harder dan 25 km/u kunnen rijden;
  • De hulpmotor heeft een maximaal vermogen van 250 Watt;
  • De step moet voorzien zijn van een stuur, verlichting, rode- en witte of gele reflectoren.

E-step met gashendel

Sommige elektrische steps zijn voorzien van een gashendel, zo ook een aantal e-steps met ondersteuning. Als de gashendel niet werkt (geen functie heeft) gelden dezelfde regels als voor een elektrische fiets. Mocht de gashendel wel werken? Dan wordt de e-step gezien als 'bijzondere bromfiets'. Lees hier meer over de wet- en regelgeving voor elektrische steps die volledig geautomatiseerd zijn.

Gebruik van elektronische apparaten

Als je een elektrische step met ondersteuning bestuurt, mag je geen elektronische apparaten vasthouden. Dit geldt zowel voor mobiele telefoons als voor muziekspelers en dergelijke.

Tijdens het rijden mag je wel naar muziek luisteren en handsfree bellen, mits dit mogelijk is zonder een elektronisch apparaat vast te houden. Wanneer je stilstaat is het ook toegestaan om je mobiele telefoon of ander elektronisch apparaat vast te houden en te gebruiken.

Alcohol, drugs en medicijnen

Rijden onder invloed is ten strengste verboden op een e-step met trapondersteuning. Zo mag je niet op de step rijden onder invloed van:

  • Alcohol;
  • Drugs;
  • Bepaalde medicijnen.

Als je onder invloed bent van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen kun je minder goed rijden en is je reactievermogen slechter dan normaal. Hierdoor zouden er ongelukken kunnen ontstaan die we graag willen voorkomen.

Voor welke doelgroep is de e-step met ondersteuning geschikt?

De e-step met ondersteuning is voornamelijk geschikt voor volwassenen. Voor bepaalde doelgroepen is de step minder goed geschikt vanwege veiligheidsredenen en mobiliteit. Zo is het niet raadzaam om kinderen te laten rijden op een step met ondersteuning. Er kunnen snelheden tot 25 km/u bereikt worden wat vaak te snel is voor een kind.

Voor senioren is de step met stepondersteuning ook minder goed geschikt vanwege verminderde mobiliteit. Aangezien je alsnog zelf moet steppen is het een minder goede keuze voor deze doelgroep. Bovendien kan een val ernstig letsel veroorzaken, wat we uiteraard willen voorkomen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een elektrische step met trapondersteuning?

Er zijn een aantal zaken belangrijk om op te letten bij de aankoop van een elektrische step met trapondersteuning. Ondanks dat een dergelijke step veel voordelen met zich meebrengt, zal je toch rekening moeten houden met bepaalde aandachtspunten. Houd daarom rekening met de volgende zaken bij de aankoop van een e-step met trapondersteuning.

Wettelijke eisen van de step

Zoals besproken moet een elektrische step met stepondersteuning voldoen aan een aantal wettelijke eisen om er legaal mee op de openbare weg te mogen rijden. Tijdens de zoektocht naar een geschikt model is het verstandig om rekening te houden met deze eisen.

Hiermee voorkom je dat je er na de aankoop achter komt dat je er toch niet mee op de openbare weg mag rijden. Houd daarom rekening met de eisen wanneer je op zoek gaat naar een elektrische step met ondersteuning.

Snelheid & rijbereik

Bij het zoeken naar een e-step met ondersteuning is het handig om rekening te houden met de maximale snelheid en het rijbereik (actieradius). Zo mag een step met trapondersteuning volgens de wet- en regelgeving maximaal 25 km/u kunnen rijden.

Daarnaast is de actieradius ook een belangrijk onderdeel. Je wilt namelijk zo lang mogelijk rond kunnen blijven steppen zonder dat de accu leeg raakt. Ga daarom na voor welke ritten en afstanden je de step wilt gaan gebruiken zodat je altijd de juiste keuze maakt.

Prijs

Het is belangrijk om van tevoren voor jezelf te bepalen hoeveel geld je wilt uitgeven aan een e-step met ondersteuning. Zo kun je diverse modellen in dezelfde prijsklasse met elkaar vergelijken op verschillende punten, zoals snelheid, actieradius en kwaliteit. Op deze manier geef je nooit teveel geld uit en kies je altijd voor het beste model binnen jouw budget.

Kwaliteit

Als je op zoek bent naar een elektrische step met ondersteuning snappen we dat je hier niet de hoofdprijs voor wilt betalen. Echter is het ook niet altijd aan te raden om dan maar op zoek te gaan naar een goedkope e-step.

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je aankoop is het vaak slimmer om te kiezen voor een A-merk met goede kwaliteit. In veel gevallen hoeft dit niet per se duurder te zijn dan een goedkoop B-merk. Als je goed zoekt vind je altijd wel een kwalitatieve e-step met trapondersteuning voor een schappelijke prijs.

Welke modellen e-steps hebben ondersteuning?

In onze webshop vind je een aantal elektrische steps met ondersteuning. Neem bijvoorbeeld de elektrische steps van UrbMob. Deze steps zijn voorzien van intuïtieve technologie waardoor je er legaal mee op de openbare weg in Nederland mag rijden. Bekijk de volgende modellen in onze webshop:

Naast UrbMob steps, heb je ook nog de innovatieve StapStep. Ondanks dat we deze niet verkopen in onze webshop, kun je er wel meer over lezen door op de link te klikken.

Elektrische step met ondersteuning kopen?

Wil je graag een elektrische step met ondersteuning kopen? In onze webshop vind je een aantal modellen die werken op basis van trapondersteuning. Hiermee mag je in Nederland legaal op de openbare weg rijden.

Ook vind je een ruim aanbod van elektrische steps die volledig aangedreven worden door een elektromotor. Met deze steps hoef je dus helemaal geen moeite meer te doen om vooruit te komen. Zo kom je nog sneller van A naar B en hoef je er nauwelijks iets voor te doen, behalve dan zorgen dat de accu opgeladen is.

Mocht je vragen hebben over een specifiek model, of behoefte hebben aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze deskundige klantenservice. Wij staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van de beste elektrische step voor jouw situatie. Dat is namelijk de missie van Nr1elektrischestep!

Bekijk al onze e-steps

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden