Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische step Amsterdam: wetgeving, tips & mogelijkheden

 • Henri Verbeek
 • 15 Jun, 21
 • 10 May, 23
Elektrische step Amsterdam: wetgeving, tips & mogelijkheden

Mocht je wel eens in Amsterdam komen, dan heb je ze vast al voorbij zien rijden. In het centrum kun je er zelfs bijna niet meer omheen. Ik heb het dan ook over het vele gebruik van de elektrische step in Amsterdam.

Maar hoe zit het met de regelgeving? En hoe zal er in de toekomst om worden gegaan met de e-step in Nederland? In dit artikel zal daar dieper op in worden gegaan.

Elektrische step toegestaan in Amsterdam

Op dit moment geldt het zo dat maar een beperkt aantal elektrische steps in Amsterdam zijn toegestaan. In de stad gelden namelijk dezelfde regels als in de rest van Nederland, namelijk alleen steps goedgekeurd door het RDW mogen rondrijden in Amsterdam.

De reden dat die steps wel rond mogen rijden in de hoofdstad, is dat deze gekeurd zijn als een bijzondere bromfiets. Wil een elektrische step ook aan deze eisen voldoen, dan zal het voertuig o.a. moeten worden voorzien van een zadel, verlichting, zijspiegels en een kentekenhouder.

Boetes

Mocht je op een niet goedgekeurde elektrische step rondrijden, dan bestaat er de kans dat je aangehouden kan worden. Hierbij heeft de politie het recht om je een boete van 260 euro op te leggen en de e-step in beslag te nemen.

Mocht je twijfel hebben of je met de step de weg op mag, neem dan altijd contact op met de verkoper van je step. Bij een aankoop bij Nr1elektrischestep word je van A-Z begeleid en weet je precies waar je aan toe bent. Lees eventueel meer over de wetten en regels voor elektrische steps door op de link te klikken.

Elektrische step Amsterdam regels

Zoals eerder al besproken zijn er wel enkele elektrische steps toegestaan in Amsterdam. Deze vallen dan ook in een andere categorie, namelijk de categorie bijzondere bromfiets. Om hier mee in de stad te kunnen rijden dien je dan ook aan de eisen voor een bijzondere bromfiets te voldoen.

In het kort komt dit er op neer dat je binnen de ring op de autoweg moet rijden. Daarnaast ben je ook verplicht om een helm te dragen tijdens het besturen van de elektrische step.

Dit geldt voor binnen heel de ring, op enkele uitzonderingsgebieden na. Hierbij dien je de regels voor fietsers te volgen en hoef je ook geen helm te dragen. In de praktijk zal je meemaken dat de stepjes overal rijden, maar houd er wel rekening mee dat je dan een boete riskeert.

Hierbij een overzicht van de regels in het verkeer en de eisen waaraan de elektrische stap zal moeten voldoen.

Regels voor de openbare weg:

 • Het voertuig moet goedgekeurd worden door het RDW. Hierna mag je met een elektrische step op de openbare weg rijden.
 • De bestuurder dient minimaal 16 jaar oud te zijn.
 • In sommige gevallen dien je in bezit te zijn van een rijbewijs.
 • Wanneer er een brom(fiets)pad beschikbaar is, dien je daar te rijden met de e-step.
 • Je dient zoveel mogelijk rechts te rijden.
 • De step dient verzekerd te zijn.

Wetgeving omtrent het voertuig:

 • Op de step dienen rode, gele of witte reflectoren te zitten.
 • De step moet erkend zijn als bijzondere bromfiets.
 • De step moet verzekerd zijn met een verzekeringsplaatje en een Voertuig Identificatie Nummer (VIN).
 • Verlichting op de step is verplicht bij donker of slecht weer.
 • De step is begrensd op 25 kilometer per uur.
 • Het voertuig moet minimaal 2 en maximaal 4 wielen hebben.

Elektrische step winkel Amsterdam

In Amsterdam zijn er enkele winkels waar je een een elektrische step kunt huren of kopen. Een elektrische step huren in Amsterdam kan vaak in de stad, maar houd er wel rekening mee of ze zijn goedgekeurd.

Mocht je op zoek zijn naar een e-step dan kun je ook een kijkje nemen in ons assortiment. Hier hebben we een breed aanbod aan elektrische steps, waarbij je de geschikte step voor jou kunt kiezen.

Ben je nog niet zeker van welke step je wil kopen? Dan is er nog de mogelijkheid om contact op te nemen met de klantenservice door middel van de live chat, het telefoonnummer of via de mail. Hierbij zullen we je zo goed mogelijk te woord staan, zodat jij er zeker van bent dat je de juiste elektrische step koopt.

Mocht je de keuze al gemaakt hebben? Dan kun je eenvoudig via de website bestellen, waarna wij ervoor zorgen dat de e-step binnen 5 werkdagen is bezorgd. Bestel je voor mee dan 50 euro, dan is de bezorging ook nog eens gratis!

Toekomst elektrische step Amsterdam regels

In de toekomst kan er nog veel rondom de regelgeving van elektrische steps kunnen veranderen in de stad. In de afgelopen tijd hebben 2 factoren ervoor gezorgd dat de regelgeving rondom elektrische steps weleens versoepeld kan worden. Volgens de verwachtingen wordt de elektrische step legaal in 2023

 1. Ten eerste is een elektrische step een duurzaam vervoersmiddel met weinig CO2 uitstoot, wat samenkomt met de wens van de gemeente. De gemeente wil daarom ook kijken naar welke effecten de elektrische steps in Amsterdam invloed hebben op de CO2 uitstoot.
 2. Daarnaast is er ook nog eens de coronacrisis, wat de discussie heeft gestart voor duurzame alternatieven voor het openbaar vervoer. Door de compactheid van de e-steps en de lage uitstoot, zouden de e-steps wel eens de juiste oplossing kunnen zijn.

Om hier in de toekomst op voorbereid te zijn, heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie een rapport opgeleverd. Hierin is er gekeken naar hoe de elektrische steps op een veilige en juiste manier kunnen worden toegelaten op de weg. In de toekomst kunnen bezorgers gebruik gaan maken van elektrische steps, zodat er minder auto's, scooters en fietsers door de stad rijden.

Ook heeft de Minister van infrastructuur en waterstaat toegezegd te kijken naar een nieuw toelatingskader. Hiermee zouden de elektrische steps vanaf juli 2023 eenvoudiger de weg op mogen.

Wil je hier alvast op voorbereid zijn, dan kun je alvast een kijkje nemen in ons assortiment om hier alvast een elektrische step voor jou uit te kiezen.

Alle steps bekijken

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden