Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Bescherm jouw elektrische step tegen roest

  • Henri Verbeek
  • 06 Mar, 23
  • 12 May, 23
Bescherm jouw elektrische step tegen roest

Ondanks dat de meeste elektrische steps redelijk goed beschermd zijn tegen roestvorming, zijn regen en nattigheid niet de allergrootste vrienden van een elektrische step. Wij snappen dat je ongeacht de weersomstandigheden gebruik wilt kunnen maken van jouw e-step zoals in de winter.

Het is daarom belangrijk om te weten hoe je roest en corrosie het beste tegen kunt gaan. Ook is het goed om te weten hoe roest en corrosie ontstaat en hoe het de onderdelen van jouw step kan aantasten. We vertellen je er in dit artikel alles over!

Wat is het verschil tussen roest en corrosie?

In principe zijn roest en corrosie hetzelfde. Het grote verschil is dat roest enkel metaal aantast, terwijl corrosie het ook heeft gemunt op andere materialen. Beide ontstaan door een chemische reactie tussen ijzer, zuurstof en water, waarbij een ijzeroxide laag wordt gevormd op het oppervlak van het materiaal.

Roest is eigenlijk een vorm van corrosie die enkel ontstaat op metalen oppervlakken. In het geval van elektrische steps kan roest optreden op metalen onderdelen zoals het frame, de wielen en het stuur. Als deze onderdelen roesten, kan dit leiden tot aantasting van de structurele betrouwbaarheid en kan de step minder veilig worden om op te rijden.

Corrosie daarentegen kan zich dieper doordringen tot de onderdelen van de elektrische step, zoals de accu, kabels en andere interne onderdelen. Dit kan er in het ergste geval voor zorgen dat de accu kapot gaat en daardoor vervangen zal moeten worden. Het voorkomen van roest en corrosie is daarom essentieel om de levensduur van de elektrische step optimaal te benutten.

In welke mate zijn elektrische steps beschermd tegen roest en corrosie?

De meeste (nieuwe) elektrische steps zijn goed beschermd tegen regen en vocht. In de technische specificaties kun je aan de IP-classificatie zien in welke mate een specifiek model is beschermd. Maar wat betekenen de verschillende IP-classificaties en hoe weet ik nou precies waar ik op moet letten.

Een IP-code bestaat altijd uit de letters 'IP' gevolgd door twee getallen. Het eerste getal vertelt iets over de mate van bescherming tegen vaste onderwerpen, zoals stof. Het tweede getal geeft aan in hoeverre een elektrische step beschermd is tegen binnendringende vloeistoffen. In onderstaande tabellen kun je zien wat elke afzonderlijke code precies betekent:

Betekenis eerste cijfer IP-code:

Beschermingsgraad

Beschrijving

0 (X)

Geen bescherming

1

Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van meer dan 50 mm

2

Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van 12,5 mm of meer

3

Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van 2,5 mm of meer

4

Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van 1 mm of meer

5

Bescherming tegen stofdeeltjes

6

Stofdicht; Volledige bescherming

Betekenis tweede cijfer IP-code:

Beschermingsgraad

Beschrijving

0

Geen bescherming

1

Bescherming tegen verticaal vallende waterdruppels

2

Bescherming tegen vallende waterdruppels op een omsluiting die 15° gekanteld is

3

Bescherming tegen sproeien van water onder een hoek van 60° ten opzichte van de verticale positie

4

Bescherming tegen opspattend water uit eender welke richting

5

Bescherming tegen gerichte waterstralen op lage druk (6,3 mm) onder eender welke hoek

6

Bescherming tegen gerichte waterstralen op hoge druk (12,5 mm) onder eender welke hoek

7

Bescherming tegen volledige onderdompeling tot een diepte van 1 meter gedurende 30 minuten

8

Bescherming tegen onderdompeling tot grotere dieptes en een hogere druk

9 (K)

Bescherming tegen gerichte waterstralen met een hoge temperatuur en druk, tegen afspoelen of tegen reinigingsprocedures met stoom

Wat is het effect van roest op een elektrische step?

Roest heeft nadelige gevolgen voor metalen oppervlakken van een elektrische step. Met het oog op veiligheid is het belangrijk om in gedachten te houden dat roest metaal kan verzwakken, wat op lange termijn gevolgen kan hebben voor de functionaliteit van de step.

Metaal met een magnetische functie kan zijn werking sneller verliezen wanneer roestvorming ontstaat. De laag roest verstoort het magnetische veld tussen de metalen. Verder isoleert roest bepaalde materialen waardoor het geleidingsvermogen aangetast wordt en zijn werking zal verliezen.

Roest heeft voornamelijk effect op de buitenkant van een elektrische step. Wanneer roestvorming zich in grote maten voor zal doen, zal de step langzaamaan zijn functionaliteit verliezen. Voorkom roestvorming om de levensduur van jouw step te verlengen.

Wat is het effect van corrosie op een elektrische step?

Corrosie is net even wat anders dan roest, aangezien corrosie ook kan ontstaan op andere soorten materialen dan alleen metaal. Het is het gevolg van een chemische reactie tussen een bepaald materiaal en zijn omgeving. Het materiaal kan bijvoorbeeld worden aangetast door vloeistoffen, gas, zouten, zuren en warmte.

Wat betreft elektrische steps heeft corrosie eenzelfde effect als roest, maar dan voornamelijk op onderdelen aan de binnenkant van de step. Denk bijvoorbeeld aan de accu, elektromotor, bekabeling en andere (elektronische) componenten. In geval van blootstelling aan een bepaalde stof, kunnen de materialen in de step worden aangetast door corrosie.

Bescherm jouw e-step tegen roest- en corrosievorming

Roest- en corrosievorming hebben nadelige gevolgen voor de constructieve integriteit van de elektrische step. Om deze reden is het belangrijk om roest en corrosie zo veel mogelijk tegen te gaan waar mogelijk is. Ondanks dat de meeste e-steps goed beschermd zijn tegen regen en vocht, is het handig om te weten hoe je roestvorming kunt voorkomen.

1. Koop een e-step met goede IP-classificatie

Het beste wat je kunt doen om roest en corrosie tegen te gaan, is het kiezen voor een elektrische step met goede IP-classificatie. In de technische specificaties van een specifiek model vind je in welke mate de step beschermd is tegen het binnendringen van stof en vocht. Hoe beter de classificatie, hoe kleiner de kans dat je te maken krijgt met roest- en corrosievorming.

2. Probeer de step zo droog mogelijk te houden

Aangezien metaal en vocht niet hand in hand gaan, is het raadzaam om jouw step zo droog mogelijk te houden. Metaal is de voedingsbodem van roest en het ontstaat wanneer metaal in contact komt met water of vocht.

Het is daarom belangrijk om de step zo droog mogelijk te houden. Heb je een stukje door de regen gereden? Maak de step dan bij aankomst op locatie direct droog.

3. Step op de juiste plek opbergen

Bij het opbergen van jouw elektrische step komt meer kijken dan je denkt. De meesten kiezen er namelijk voor om de step in garage of schuur op te bergen, maar in geval van slecht weer kan het hier al snel vochtig worden.

Het is aan te raden om de step in een ruimte met kamertemperatuur op te bergen. Houd daarbij ook rekening met het vochtgehalte in de ruimte en probeer deze zo veel mogelijk te beperken. Gebruik eventueel een luchtontvochtiger om het vochtgehalte te beperken.

4. Voorkom krassen op de elektrische step

Krassen op een elektrische step zijn niet alleen een optisch probleem, maar hebben ook invloed op roestvorming. Aangezien krassen diepe sneden kunnen vormen in het frame van de step, zijn deze plekken lastiger om droog te houden.

Bovendien is de beschermingslaag van het metaal niet meer aanwezig op de plek waar de kras zich bevindt. Hierdoor is de kans op roestvorming groter en zal je nog meer rekening moeten houden met natte omstandigheden.

5. Voer regelmatig onderhoud uit

Om de levensduur van jouw elektrische step optimaal te benutten, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Met betrekking tot roest en corrosie betekent dit dat je verschillende onderdelen van de step tijdig controleert op roestvorming.

Wanneer je dit niet doet en er pas later achter komt dat roest zich is gaan ontwikkelen, is vervanging van bepaalde onderdelen vaak noodzakelijk. Dit wil je uiteraard voorkomen. Lees meer over het onderhoud van een elektrische step in ons artikel hierover.

Kies voor een elektrische step van hoge kwaliteit

Als je op zoek bent naar een elektrische step die goed bestand is tegen roestvorming, neem dan eens een kijkje in onze webshop. Hier vind je diverse modellen e-steps van de hoogste kwaliteit en met goede IP-classificaties.

De nieuwste elektrische steps zijn zelfs beschermd tegen roestvorming op het frame en het accupakket. Hierdoor hoef jij jezelf minder zorgen te maken over roest en corrosie.

Mocht je vragen hebben over een specifiek model of behoeften hebben aan persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met onze deskundige klantenservice. Wij helpen je graag bij vragen en geven indien gewenst persoonlijk advies. Zo vinden we samen de meest ideale elektrische step voor jouw persoonlijke situatie.

Bekijk alle elektrische steps

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Vorig artikel Nieuwe Segway-Ninebot elektrische step collectie (2023)
Volgend artikel Hoeveel gewicht kan een elektrische step dragen?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden