Doorgaan naar inhoud
Gespreid betalen mogelijk! | Gratis verzending vanaf 50 euro
Gratis verzending vanaf 50 Euro. Gespreid betalen mogelijk!

Elektrische vouwfiets met middenmotor: voor- en nadelen

  • Nils Jansen
  • 26 Jan, 22
  • 26 Jan, 23
Elektrische vouwfiets met middenmotor: voor- en nadelen

Een elektrische vouwfiets met middenmotor is vandaag de dag enorm populair. Niet alleen bij de vouwfietsen, maar ook bij de reguliere elektrische fietsen is de middenmotor een veel gekozen vorm van aandrijving. Maar is dit eigenlijk wel terecht en wat zijn eventueel de andere mogelijkheden?

E-bikes, waaronder elektrische vouwfietsen, kunnen op diverse manieren worden aangedreven, namelijk middels een middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor. Al deze vormen van aandrijving hebben zo hun eigen voordelen en nadelen. Maar welke nu daadwerkelijk de beste is hangt af van jouw persoonlijke behoeften.

Wat zijn de voordelen van een elektrische vouwfiets met middenmotor?

Elektrische vouwfietsen met middenmotor bieden veel voordelen voor de fietser. Dit komt doordat aandrijving bij de trappers het krachtigste aanvoelt. Bovendien voelt dit voor de fietser natuurlijk aan omdat je al jaren gewend bent om kracht te zetten op de trappers.

De middenmotor van de vouwfiets ondersteunt de fietser bij het ronddraaien van de trappers die het achterwiel aandrijven door middel van een tandwiel en een ketting. De gezamenlijke kracht van de fietser en de motor zorgen ervoor dat je moeiteloos vooruit komt.

Een ander voordeel van de elektrische vouwfiets met middenmotor is dat de motor netjes is weggewerkt bij de trappers. Hierdoor is het gewicht van de fiets goed verdeeld en ervaar je een comfortabele wegligging. Bovendien kunnen zowel de voor- als achterband hierdoor makkelijker worden vervangen aangezien de motor niet in de weg zit.

Wat zijn de nadelen van elektrische vouwfietsen met middenmotor?

De nadelen van elektrische vouwfietsen met middenmotor zijn onder andere dat je altijd in de juiste versnelling moet zitten, ze vaak duurder zijn, de ingeklapte afmetingen minder compact zijn en er meer lawaai vanaf komt. Ben je juist op zoek naar een compacte vouwfiets? Bekijk dan onze collectie met kleine elektrische vouwfietsen.

De reden waarom je altijd in de juiste versnelling moet zitten is omdat de gezamenlijke kracht van de berijder en de motor zó groot is dat er sneller slijtage kan ontstaan. Dit is te vergelijken met het wegrijden in een auto; niemand zal namelijk wegrijden in de 4e versnelling. Een elektrische vouwfiets met middenmotor is daarom niet altijd even handig aangezien de meeste fietsers niet bezig willen zijn met schakelen.

Daarnaast wordt een vouwfiets meestal in het midden opgevouwen, maar doordat de motor hier zit is dat niet mogelijk. Hierdoor zullen de ingeklapte afmetingen vaak ruimer zijn dan bij een vouwfiets met achter- of voorwielmotor.

Verder zijn elektrische vouwfietsen, die worden aangedreven met een middenmotor, meestal duurder omdat de techniek erachter ingewikkeld is. Ook komt er meer lawaai van een een middenmotor omdat er binnenin de motor tandwielen zitten die het toerental constant aanpassen op de trapkracht van de bestuurder.

Alternatieven voor een elektrische vouwfiets met middenmotor

Naast de elektrische vouwfietsen met middenmotor zijn er ook e-vouwfietsen met achter- of voorwielmotoren verkrijgbaar. Ondanks dat een middenmotor op dit moment enorm populair is het ook mogelijk om te kiezen voor een ander type aandrijving. We vertellen je er graag meer over zodat je voor jezelf een goede keuze kunt maken voor het type aandrijving van je elektrische vouwfiets.

Neem ook eventueel een kijkje naar onze beste elektrische vouwfietsen of goedkope elektrische vouwfietsen. Hier hebben we speciaal een top lijst voor gemaakt zodat je binnen no time hebt gevonden waar je naar zoekt.

Elektrische vouwfiets met voorwielmotor

Een elektrische vouwfiets met voorwielmotor heeft ook zo zijn voor- en nadelen. Allereerst is het een goedkoop alternatief voor een elektrische vouwfiets met middenmotor. Dit komt doordat een middenmotor in het midden van de fiets geplaatst moet worden waardoor er een geheel nieuw frame ontwerp moet worden gemaakt.

Daarnaast zit er ook een groot nadeel verbonden aan een vouwfiets met voorwielmotor. De meeste personen die op een dergelijke e-bike gaan zitten raken al vrij snel in paniek. Het lijkt namelijk echt alsof je vooruit wordt getrokken wat het idee geeft dat je heel makkelijk weg kunt slippen, voornamelijk wanneer het glad is. Toch zijn er ook mensen die het juist fijn vinden, maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Elektrische vouwfiets met achterwielmotor

Een andere mogelijkheid is de elektrische vouwfiets met achterwielmotor. Voor de meeste mensen is dit een goed alternatief omdat het natuurlijker aanvoelt dan een voorwielmotor. Waar we normaal gesproken het achterwiel aandrijven door middel van trappen wordt het achterwiel nu ook (deels) aangedreven door een motor. En het fijne is dat je ook nog eens in elke versnelling kunt wegrijden.

Echter is het nadeel wel dat het gewicht aan de achterkant van de fiets groter is waardoor je de fiets moeilijk kunt optillen. Ook is het niet mogelijk om te kiezen voor een naafversnelling wat betekent dat de fiets wordt uitgevoerd met een derailleur en een open kettingkast. Hierdoor is de kans groter dat je in aanraking komt met de vette ketting.

Elektrische vouwfiets kopen bij Nr1elektrischestep

Wat gaat het worden? Kies je voor een elektrische vouwfiets met middenmotor, achterwielmotor of voorwielmotor? Wat je keuze ook is, bij Nr1elektrischestep ben je aan het juiste adres voor een kwalitatieve elektrische vouwfiets. Neem alvast een kijkje in ons assortiment en bekijk alle mogelijkheden.

Vragen over een specifiek model of behoefte aan persoonlijke advies? Laat je adviseren door onze deskundige klantenservice. Neem gerust contact met ons op door te bellen, mailen of een bericht te sturen via de live chat. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste elektrische vouwfiets voor jou.

Hallo, mijn naam is Henri Verbeek. De eigenaar van Nr1elektrischestep.nl. Ik heb een echte passie voor elektrische steps en het helpen van klanten met de best mogelijke klantervaring.

Ik hou ervan om nieuwe manieren te vinden om het leven van mijn klanten eenvoudiger te maken. Of het nu gaat om het bieden van een goede klantenservice of het reviewen van nieuwe producten, ik streef er altijd naar om de klant op de eerste plaats te zetten.

Henri Verbeek - Eigenaar Nr1elektrischestep

Foto support medewerker
Volgend artikel Goedkope elektrische vouwfietsen: huidige top 3

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden